μητσοτακης
Ο οδικός χάρτης για τις κάλπες - Βήμα - βήμα η διαδικασία μετά τις πρώτες κάλπες

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκλογές στις 21 Μαΐου. «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλoγικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες της 21ης  Μαΐου;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τρίτη (πιθανόν έως και η Μεγάλη Τετάρτη),  όταν και θα κλείσει για το Πάσχα, ενώ αναμένεται να ανοίξει για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα προκειμένου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το νομοθετικό της έργο.

Σε κάθε περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί έως τα τέλη Απριλίου, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει χρονικό περιθώριο από 30 έως 22 ημέρες πριν τις κάλπες. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει ακόμη τρία νομοσχέδια, πέρα από αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, αλλά και του κώδικα μετανάστευσης που εισάγεται αύριο, Τετάρτη, στη Ολομέλεια.

Τα τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι ένα του υπουργείου υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ένα του υπουργείου Οικονομικών για κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία από εγκληματικές δραστηριότητας και ένα του υπουργείου Εσωτερικών.

Βάσει της διαδικασίας θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να αντικατασταθούν με εκείνους που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Παράλληλα, σήμερα, ο Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε ότι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η απλή αναλογική και οι δεύτερες κάλπες

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ από την Δευτέρα 22  Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να λαμβάνει την εντολή για να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση με την απλή αναλογική, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. 

Αν το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και στη συνέχεια στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί  μπορεί να κρατήσουν τις διερευνητικές εντολές μέχρι και τρεις ημέρες αλλά έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν την εντολή και μέσα στην ίδια μέρα αν κρίνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 9 ημέρες και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης διαδικασίας, προτού δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. 

Η δεύτερη εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου και θα είναι με λίστα βουλευτών, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν ένα κόμμα, καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης. 

Υπενθυμίζεται πως οι μεθεπόμενες εκλογές, που αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία να είναι κοντά στο 37% με 38%, ωστόσο αυτό δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Καταιγισμός μόνιμων προσλήψεων χωρίς Διαγωνισμό (341 θέσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoliko.jpg
Καλλιτεχνικά σχολεία: Εξίσωση δωρεάν μεταφοράς μαθητών με τα Μουσικά και εγκαιρη κάλυψη κενών
Επιστολές του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς το Υπουργείο Παιδείας
Καλλιτεχνικά σχολεία: Εξίσωση δωρεάν μεταφοράς μαθητών με τα Μουσικά και εγκαιρη κάλυψη κενών
paidikoi stathmoi.jpg
Προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ-Από σήμερα οι αιτήσεις για 121 θέσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για τις 121 προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ
Προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ-Από σήμερα οι αιτήσεις για 121 θέσεις