Κυριάκος Μητσοτάκης
Τα «τραύματα» από τις πολιτικές της Κεραμέως στην παιδεία είναι πολύ βαθιά, καθώς μιλάμε για την χειρότερη υπουργό Παιδείας των τελευταίων δεκαετιών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίζεται, και δικαίως, ως η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Στα 4 χρόνια που κυβερνάει, έχει βάλει στο στόχαστρο, όλα τα κοινωνικά κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς "χτυπάει" ευθέως τους πιο νευραλγικούς τομείς για την κοινωνική αναπαραγωγή. Ένα γνωστό σύνθημα που ακούγεται σε κοινωνικές διαδηλώσεις αναφέρει: "υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό, δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό". Και όμως, η νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί την υγεία, την παιδεία, το ρεύμα και εσχάτως, ακόμη και το νερό πεδία κερδοφορίας.

Υγεία

Στο κομμάτι της Υγείας, οι πολιτικές της κυβέρνησης, είναι εγκληματικές, καθώς εν μέσω πανδημίας, αντί να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μείωσαν "άκουσον άκουσον" τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα σε θανάτους στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό της. Τα "υποκριτικά χειροκροτήματα" στους γιατρούς, κατέληξαν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και σε ευνοϊκές πολιτικές για τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα. Με λίγα λόγια, δημιουργούνται ταξικοί αποκλεισμοί ακόμη και στο ύψιστο αγαθό της Υγείας, διότι η κυβέρνηση μας λέει ουσιαστικά, ότι εάν δεν έχεις χρήματα και είσαι άνθρωπος του μόχθου, τότε δεν έχεις δικαίωμα στην περίθαλψη.

Ρεύμα και νερό

Όμως η κυβέρνηση δεν σταμάτησε μόνο στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αλλά εδώ και 4 χρόνια έχει κάνει εμπόρευμα το ρεύμα και τις τελευταίες μέρες ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τα αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τα βλέπουμε όλοι-ες στις ζωές μας, καθώς η ακρίβεια θερίζει την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και έχει γονατίσει τη νέα γενιά, η οποία σε συνδυασμό με την τεράστια στεγαστική κρίση, δεν μπορεί να βγάλει ούτε καν τα έξοδα του μήνα. Η ακρίβεια και η υποβάθμιση της ζωής μας, έχει την σφραγίδα αυτής της κυνικής και βαθιά αντικοινωνικής κυβέρνησης.

Παιδεία

Στο κομμάτι της Παιδείας, τα "τραύματα" από τις πολιτικές της Κεραμέως είναι πολύ βαθιά, καθώς μιλάμε για την χειρότερη υπουργό Παιδείας των τελευταίων δεκαετιών. Η Παιδεία, στο πολιτικό συμβόλαιο που συγκροτήθηκε σε αυτό που λέμε μεταπολιτευτική περίοδος, ήταν ένα πεδίο κοινωνικής "αναρρίχησης" και κινητικότητας για τα ευάλωτα και λαϊκά στρώματα. Αυτό ήταν τομή, καθώς τα παιδιά ενός εργάτη, είχαν την δυνατότητα να μετέχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να γίνουν νομικοί, γιατροί και εν γένει να ανεβάσουν την κλίμακα της ποιότητας της ζωής τους. Πλέον, με τις πολιτικές της Κεραμέως αυτά αποτελεί παρελθόν, καθώς δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά, "κόβονται" από το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο "κυνήγι" μιας καλύτερης ζωής. Οι ταξικοί φραγμοί που βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργούν μία κοινωνία δύο ταχυτήτων, καθώς η πλούσιοι διευκολύνονται, με μόνο κριτήριο, το ότι έχουν λεφτά, ενώ τα παιδιά λαϊκής καταγωγής βυθίζονται στην αβεβαιότητα και την κοινωνική "ρευστοποίηση".

Η αξιοκρατία που διαφημίζει δεξιά, αριστερά η Κεραμέως στις πολιτικές της, δεν είναι τίποτε άλλο από το γεγονός, ότι εάν είσαι παιδί από πλούσια οικογένεια, θα έχεις πρόσβαση στα πάντα, ενώ, εάν είσαι παιδί λαϊκής καταγωγής, κόβεσαι από το δικαίωμα στην γνώση και θα αναγκαστείς να στραφείς στα ιδιωτικά κολέγια. Και επειδή, πολλοί δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτή την οδό, τότε επέρχεται το κοινωνικό αδιέξοδο και η καταβύθιση στην κοινωνική ανασφάλεια.

Εσχάτως, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την συζήτηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, καθώς μίλησε για την αναθεώρηση του του άρθρου 16. Πλέον, η κυβέρνηση υποτάσσει κάθε κοινωνικό πεδίο στις λογικές της αχαλίνωτης αγοράς και γεννάει νέα πεδία αδικίας, καθώς πλέον, δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, με ποιοτική παιδεία και υγεία, θα έχουν μόνο οι έχοντες πλούτο και ισχύ. Η νέα γενιά είναι η απάντηση Σε αυτόν τον αντικοινωνικό κατήφορο που ζούμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η απάντηση είναι η νέα γενιά.

Η νέα γενιά που έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή.

Η νέα γενιά που έφταιγε κατά την κυβέρνηση για την διάδοση του Κορονοϊού. Η νέα γενιά και οι φοιτητές που έτρωγαν ξύλο στα Πανεπιστήμια, λες και βρίσκονταν σε "εμπόλεμη" κατάσταση.

Η νέα γενιά που σκέφτεται και αμφισβητεί.

Η νέα γενιά που δεν θέλει να ζει σε μία χώρα του "πάμε και όπου μας βγάλει". Η νέα γενιά θα κάνει πολύ σύντομα την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανήκει στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας.

*Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Πειραιά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα