Επιδότηση καυσίμων: «Παράθυρο» Σταϊκούρα για νέο Fuel Pass τον Ιούλιο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της επιδότησης καυσίμων και τον Ιούλιο άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

«Με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επεσήμανε ότι «έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.

 

Τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, προκειμένου το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό. Ενώ, με στοιχεία της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα έχει δαπανήσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι με τα σημερινά δεδομένα εφέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Κατά τον υπουργό, η εν λόγω πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από αυτές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΤτΕ, που μιλούν για ανάπτυξη 3,5%- 3,8%. Ενώ, για την επενδυτική βαθμίδα το 2023, είπε ότι είναι ένας στόχος «που τον προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο» και χαρακτήρισε ως «τελευταίο σκαλοπάτι» την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο εφέτος.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γεωλο
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου
Πρωτοφανής επιτυχία για τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γεωλογίας με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη τη χώρα
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου
αριστ
Aristotle Innovation Forum: Σύνοδος κορυφής των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη για το ψηφιακό μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ
Το αύριο της Ανώτατης Εκπαίδευσης: Έντεκα ακαδημαϊκοί ηγέτες συζητούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων
Aristotle Innovation Forum: Σύνοδος κορυφής των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη για το ψηφιακό μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ