golearn-engl_970-250
athina katoikies
George Vitsaras / SOOC
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων «με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες στην Ελλάδα»

Το ζήτημα της «εκρηκτικής αύξησης των ενοικίων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες στην Ελλάδα», αναδεικνύει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτης του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, με βάση τα οποία το 2019 στην Ελλάδα το 62,1% των ενοικιαστών δαπάνησε άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Ενώ οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης, το Ευρωκοινοβούλιο πρόσφατα ενέκρινε δύο προτάσεις της Κομισιόν που εντείνουν τα αδιέξοδά τους. Η μία για την εξαγορά κατοικιών από τράπεζες και funds στη δευτερογενή αγορά και η δεύτερη για εξώσεις στο όνομα της "εγγυημένης μεταστέγασης". Το αποτέλεσμά τους θα είναι ο λαός να μετατραπεί σε ενοικιαστή του ίδιου του σπιτιού, εάν κι εφόσον μπορεί να πληρώνει το υπέρογκο νοίκι στους τραπεζίτες», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το πρόβλημα των ενοικίων εκφράζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, Τράπεζες, κατασκευαστικοί όμιλοι και funds, με εφόδιο τον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, εισβάλλουν στην "πράσινη" αγορά κατοικίας, αναζητώντας αποδοτικότερη κερδοφορία σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, στο πλαίσιο και του Airbnb, οδηγώντας σε ράλι τιμών και ελλείψεις φτηνών λαϊκών κατοικιών. ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις πολυδιαφημίζουν "λύσεις" όπως το "Εξοικονομώ" στη χώρα μας, όμως, οι επιδοτήσεις αυτές αποτελούν "δόλωμα" για το βίαιο εξαναγκασμό εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών σε δυσθεώρητες δαπάνες ώστε να πετύχουν ικανοποιητική αξιολόγηση στα ενεργειακά πιστοποιητικά, με τον εκβιασμό να εκμηδενιστεί η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ζώντας και για τα επόμενα χρόνια σε ακατάλληλο σπίτι. Το ψευτοδίλημμα που τίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά είναι αν θα πληρώσουν τεράστια ποσά για την ενεργειακή αναβάθμιση -ένα μικρό κομμάτι της οποίας καταβάλλεται μέσα από τέτοιες επιδοτήσεις- ή αν θα πληρώνουν το τεράστιο, τεχνητά διογκωμένο "πράσινο" ενεργειακό κόστος, λόγω των πανάκριβων ΑΠΕ και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες για την κατασκευή νέων κατοικιών κάνουν ακριβότερη την αγορά νέων κατοικιών και οδηγούν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ενοικίων. Ο λαός μόνο με τη δική του εξουσία και οικονομία μπορεί να βγάλει από τη μέση το επιχειρηματικό κέρδος και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό να εξασφαλίσει σύγχρονη, ασφαλή, υψηλής ποιότητας, φιλική στο περιβάλλον κατοικία».

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή:

- το γεγονός ότι η υλοποίηση της στρατηγικής της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", των ευρωενωσιακών προγραμμάτων τύπου "Εξοικονομώ" και "Fit for 55" έχει προκαλέσει περαιτέρω αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες κατασκευών, στις τιμές και στα ενοίκια, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το εξανεμισμένο λαϊκό εισόδημα;

- το γεγονός ότι η επιζήμια για το λαό αυτή στρατηγική που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις έχει σαν αποτέλεσμα να υπονομεύεται το δικαίωμα στην εξασφάλιση φθηνής ασφαλούς κατοικίας για όλες τις λαϊκές οικογένειες, ενώ οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και όλο και περισσότερο λαϊκές κατοικίες παραδίδονται στα χέρια τραπεζών και ιδιωτικών funds;».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Χαλάνδρι: Πέθανε 8χρονη από θερμοπληξία μέσα σε αμάξι

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

skylos
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Απίστευτη ταλαιπωρία για ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που ταξίδευε για την Κρήτη - Διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σειρά ξενοδοχείων...
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του
30χρονος αποπειράθηκε να βιάσει την ανήλικη αδελφή της φίλης του στο Ηράκλειο Κρήτης - Κρίθηκε προφυλακιστέος
Κρήτη: Προφυλακιστέος 30χρονος για απόπειρα βιασμού της ανήλικης αδερφής της φίλης του
Εκπαιδευτικός
Καταγγελία: Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία
Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία τους καταγγέλλουν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λήμνου - «Απαιτούμε...
Καταγγελία: Εξαναγκάζουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παρουσιαστούν στη Μυτιλήνη κατά την ορκωμοσία