pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
gennimata
George Vitsaras / SOOC
«Μας ενθουσίασε με την ενεργητική συμμετοχή της σε  πολλές τηλεδιασκέψεις Ολομέλειας του Τομέα και των συνδικαλιστικών μας παρατάξεων» - Γράφει ο Νίκος Τσούλιας

27 Οκτωβρίου 2021. Στην πλατεία της  Μητρόπολης. Πρωί, να προοικονομήσω  τα όσα θα ακολουθήσουν, χωρίς κόσμο. Γλυκιά ημέρα. Να απαλύνει τη θλίψη. Θωπευτικό το αεράκι. Απαλό το θρόισμα των πλατανόφυλλων... Σιωπή. Στοχασμός περί του υπαρξιακού. Σπουδή στον θάνατο. 

Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά. Κάπου το περιμέναμε. Αλλά όχι τόσο γρήγορα, τόσο ξαφνικά. Όταν φεύγει αγαπητό πρόσωπο, όταν ανατρέπονται όμορφες σχέσεις, όταν δεν μπορείς να δεχτείς ένα γεγονός, διχάζεσαι. Πραγματικότητα και φαντασία συγκρούονται μετωπικά – στον βαθύ πυρήνα της ύπαρξής σου. Συναίσθημα και λογική μπλέκονται. Το “είναι” σου δοκιμάζεται. Χάνεσαι στις παρυφές του χάους, που δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις, πολύ περισσότερο να το κατανοήσεις και ακόμα περισσότερο να το αποδεχτείς. Νιώθεις το κενό. Μόνο ο θάνατος ως γεγονός εγείρει το πεπερασμένο της ζωής.

Γράφω σε χαρτί μετά από πολύ καιρό. Να μείνει αυτή η γραφή στο χαρτί με τις συμπεριφορές του χεριού μου. Να μην είναι υπάκουα στρατιωτάκια τα γράμματα στου πληκτρολόγιου την ομοιομορφία. Να τα βλέπω με τις ατέλειές τους και με τις ιδιομορφίες τους, να μου κρατούν αυθεντικά της νοσταλγίας τα σημάδια σε χρόνους ύστερους. Τα χειρόγραφα σου κρατάνε αδιαμεσολάβητα της ψυχής τους καημούς – η πένα δεν τυποποιεί τα ίχνη σου. 

Tο γράμμα είναι γράμμα ανεπίδοτο -  γράμμα στον εαυτό μου.  Η ανάγκη γραφής βαθιά προσωπική ανάγκη -  στις δύσκολες στιγμές ο μονόλογος με τον εαυτό σου είναι ο πιο βαθύς, ο πιο ουσιώδης. Είναι η μόνη πολιτικός που συνδέθηκα τόσο πολύ συναισθηματικά. Με ξάφνιασε όταν μου πρότεινε να αναλάβω τη Γραμματεία του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής. Δεν ήμουν στο επιτελείο της ούτε στον πιο ευρύ κύκλο της. 
                                                                           
Και έγινε υπόθεση πρώτης προτεραιότητας για μένα. Να δώσω όλες τις δυνάμεις μου για ένα δημιουργικό έργο. Μας ενθουσίασε με την ενεργητική συμμετοχή της σε  πολλές τηλεδιασκέψεις Ολομέλειας του Τομέα και των συνδικαλιστικών μας παρατάξεων. Ένιωθα τόσο όμορφα που με ευχαριστούσε για τη δυναμική ανάπτυξη του Τομέα! 

Φώφη Γεννηματά: Ο Μένανδρος θα της το έλεγε. «Ὠς χαρίεν ἔστʹ ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾗ. Πόσο ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος». Δεν υπήρξε άλλη πιο ευγενική μορφή στο σύμπαν των αρχηγών των κομμάτων. Έκανε την πολιτική ανθρώπινη. Ο πατέρας της τόνιζε. “Για να γίνει Αλλαγή χρειάζονται τρία πράγματα: Αγώνας, Αγώνας, Αγώνας”. Η Φώφη Γεννηματά είχε άλλο πρόταγμα. “Για να γίνει η νέα Αλλαγή χρειάζεται: Ενότητα, Ενότητα, Ενότητα”. 

Ήταν η Φώφη για όλους μας. Ξεχείλισε με τόση αγάπη, με τόσο συναίσθημα τις σκληρές εποχές μας. Και γίνεται αυτό το πλούσιο συναίσθημα πολιτική παρακαταθήκη για το κόμμα μας, που το έβγαλε από τα σκοτάδια των κατηγοριών και της ενοχής και το έφερε στο φως. Να μην  αναλωθεί αυτή η παρακαταθήκη  από τους επιγόνους σε ανούσια διαμάχη. Να γίνει πνοή δημιουργίας. Η σοσιαλδημοκρατία πάλι στο προσκήνιο!    

*Νίκος Τσούλιας, Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής          

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

fysiki_agogi
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αναπληρωτές καθηγητές Φυσικής Αγωγής προανήγγειλε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η...
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Από την Ανατολή στη Δύση

Συζητήσεις επί συζητήσεων με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο γίνονται ως προς τα που είναι προσανατολισμένη η χώρα μας. Θεωρώ...

Από την Ανατολή στη Δύση