pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Νίκος Φίλης
Σκληρή κριτική Φίλη στην κυβέρνηση για την κατάσταση σε σχολεία και ΑΕΙ

«Τα σχολεία στην Ελλάδα έμειναν κλειστά για 24 εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως «αυτή η εξέλιξη δεν ήταν μοιραία».

«Δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με πρώτο και κύριο την αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, όπως είχε εγκαίρως από πέρσι το καλοκαίρι υποδείξει η Επιτροπή των ειδικών. Μπορούσε να γίνει μάθημα εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα, ή και με βάρδιες. Δεν θα κόστιζε περισσότερο. Θα ήταν καλύτερο από το να καθηλώνονται τα παιδιά μπροστά σε κλειστές οθόνες, εκτός σχολικού πλαισίου, χωρίς σχεδιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πανδημία δεν πέρασε, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για το Σεπτέμβριο, ώστε να μη χαθεί και τρίτη χρονιά. Δεν είναι μόνο τα μαθησιακά προβλήματα, κυρίως είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους εφήβους. Ήδη, μιλούν για τη Generation - Covid. Χρειάζεται επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος, για να κατανοήσουμε τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, που είναι παγκόσμιο» συνέχισε και συμπλήρωσε: 

«Όχι στρίμωγμα με εξετάσεις και περισσότερα μαθήματα, αλλά αναπροσαρμογή και μείωση της ύλης. Όχι σχολείο ξέφρενου ανταγωνισμού, αλλά δημοκρατικό σχολείο συνεργασίας και κατανόησης».

«Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση κατά τουλάχιστον 20.000 των εισακτέων στα ΑΕΙ. Πρόκειται για σφαγείο των παιδιών της πανδημίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

«Επιπλέον, χρειάζονται 15.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού στα σχολεία το Σεπτέμβριο, όταν μόνο μέχρι τον Ιούνιο φεύγουν 7.000 εκπαιδευτικοί. Το 25% όσων υπηρετούσαν φέτος (45.000!) ήταν αναπληρωτές… Έτσι δεν προχωράμε. Αλλά κάτι ακόμα: αύριο ανοίγουν τα σχολεία».

«Για όλα τα παιδιά; Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι τα προσφυγόπουλα έμειναν εκτός εκπαίδευσης, κρατούμενα στα στρατόπεδα. Οι συνέπειες για αυτά τα παιδιά και για την κοινωνία θα είναι μεγάλες. Στερείται το δικαίωμα στη μόρφωση από αυριανούς πολίτες».

Σχετικά με τον νόμο για τα Πανεπιστήμια ο κ. Φίλης δήλωσε: «Με τους αγώνες τους οι Πανεπιστημιακοί και το φοιτητικό κίνημα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει (προσώρας) την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση κινημάτων στη νεολαία και στην εκπαίδευση, διαμορφώνει δεύτερες σκέψεις σε κυβερνητικούς κύκλους. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τον στόχο να υποβαθμίσει κι άλλο τα δημόσια Πανεπιστήμια ή να τα υπονομεύσει εκ των ένδον, κρατώντας τα μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σε πλήρη ταύτιση με τα τα συμφέροντα των κολεγιαρχών - εμπόρων της εκπαίδευσης, άνθρωπος των οποίων είναι η σημερινή υπουργός Παιδείας. Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο για τα πανεπιστήμια, με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον έχουν καταψηφίσει». 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ - Προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής: Συνολική ενημέρωση ΕΕΠ - ΕΒΠ
Συνολική ενημέρωση για τις  Προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΕΠ - ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή από τους τέως αιρετούς του ΚΥΕΕΠ, Βασίλη Βούγια και Γεωργίας...
ΑΣΕΠ - Προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής: Συνολική ενημέρωση ΕΕΠ - ΕΒΠ
κρουσμα λέπρας
Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων
Την ύπαρξη κρούσματος λέπρας ασθενούς που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, με...
Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων