Τσίπρας σε Μητσοτακη: Να αποτρέψετε το «Oruc Reis»
Αποτροπή του «Oruc Reis» εάν επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αποτροπή του «Oruc Reis» εάν επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύνοδο κορυφής για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, καμία άλλη διαφορά με την Τουρκία παρά μόνο η υφαλοκρηπίδα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βαρύ το κλίμα

Σε «βαρύ» κλίμα διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση επιβαρύνθηκε από το τοξικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με... κερασάκι στην τούρτα την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο και την συζήτηση στη Βουλή.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Τσίπρας δεν έκρυψε την διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά και υπήρξε έντονη αλλά συγχρόνως ειλικρινής ανταλλαγή επιχειρημάτων και θέσεων με τον ίδιο να επιμένει για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με εθνική συνεννόηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

 Παράλληλα, φέρεται να αναφέρθηκε και στην «έκθεση Πισσαρίδη» και τα όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ και να εκφράζει διαφωνία για το περιεχόμενό της, αλλά και την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνική συνοχή η νέα οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

 Τέλος, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

 «Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων», σχολίασε μετά τη συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάγκη εθνικής στρατηγικής

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του, εξέφρασε την ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητα στη Μεσόγειο τους τελευταίους οκτώ μήνες. “Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση”, είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως η ενημέρωση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, “ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”.

Με σαφήνεια δε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό να κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. “Να αποτρέψετε το 'Οruc Reis', σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”, τόνισε, επισημαίνοντας το προηγούμενο του Οκτωβρίου του 2018, με την περίπτωση του «Barbaros».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αδράνεια ως προς το ζήτημα των κυρώσεων αλλά και τους γενικότερους χειρισμούς της, όπως το “πάγωμα” και την επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τις αντικρουόμενες διαρροές των αρμόδιων υπουργείων, το γεγονός πως απώλεσε το κεκτημένο των κυρώσεων που είχαν συμφωνηθεί το περσινό καλοκαίρι, έπειτα από τις πιέσεις Τσίπρα και Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να χαραχτεί ενιαία εθνική στρατηγική, στη βάση της εθνικής συνεννόησης και της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μιλάμε για ευρωτουρκικές διαφορές, σε μεγάλο βαθμό, καθώς όταν “παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρωπης”. “Στον βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», τόνισε.

Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα

Με ιδιαίτερη έμφαση επανέλαβε ότι μόνο μία διαφορά υπάρχει με την Τουρκία και αυτή δεν είναι άλλη από την υφαλοκρηπίδα: «Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου, μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

Επέκταση χωρικών υδάτων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και, «στον βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για τα θέματα της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις και την ανησυχία του για την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος με την κατεύθυνση του σχεδίου Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο που, με τις έως τώρα διαρροές, προβλέπει μεταρρυθμίσεις όπως είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μέτρα δηλαδή μνημονιακού χαρακτήρα, που, κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου, θα επιτείνουν την ύφεση.

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Αυξάνονται συνεχώς τα κλειστά σχολεία και τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που καταγράφεται νέο ρεκόρ 882 κρουσμάτων κορονοϊού
Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
«Με το πρόσχημα της πανδημίας θέλουν να χτυπήσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να εξαθλιώσουν τους αναπληρωτές», σημειώνεται σε...
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
«Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της», δηλώνει ο...
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ
Επίθεση από υποστηρικτές του Νίκου Μιχαλολιάκου καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα αναφορικά με τις συλλήψεις των...
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ