Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέληξε η Novartis

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παραδέχθηκε αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας χωρίς στο σχετικό κείμενο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολ. πρόστιμο προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων, καθώς και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων. Σύμφωνα με το Reuters, η Novartis Ελλάς θα πληρώσει από την πλευρά της το ποσό των 225 εκατ. δολ.

Η Novartis Ελλάς παραδέχθηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα για την Ελλάδα στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • «Η δικαιοχρησία Ophtha της Νovartis Greece καταχράστηκε χορηγίες διεθνών συνεδρίων προκειμένου να εξαναγκάσει επαγγελματίες του τομέα υγείας να συνταγογραφούν το Lucentis, ένα φάρμακο που διαθέτει η Novartis Greece. Η Novartis Greece στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Ελληνες επαγγελματίες υγείας, τους οποίους διόρισε ως “Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης” (KOL) και κατέβαλε τις δαπάνες τους προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια με κόστος άνω των 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό. Εσωτερικά μνημόνια που συνέταξαν μέλη της Ophtha της Novartis Greece αναφέρουν συζητήσεις για τη χρήση διεθνών συνεδρίων και περιγράφουν την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στους επαγγελματίες υγείας ώστε να συνταγογραφούν Lucentis, τονίζοντάς τους ότι «η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα συνέδρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ματαιωθεί εφόσον οι πωλήσεις δεν βελτιωθούν σημαντικά».
  • «Εσωτερικός έλεγχος ανέφερε τα ευρήματά του στην επιχειρηματική ασφάλεια της Novartis, που πραγματοποίησε τη δική της επιθεώρηση το 2012. Συνοπτικά η επιχειρηματική ασφάλεια διαπίστωσε την ύπαρξη ασθενούς επιστημονικής λογικής πίσω από κάποιες κλινικές έρευνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιες χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως, και κακώς, ως εργαλεία μάρκετινγκ για την ενίσχυση των πωλήσεων προϊόντων της Novartis. Επιπροσθέτως κάποιες πληρωμές έγιναν προς τους επαγγελματίες υγείας με τη χρήση ενός πωλητή που ονομαζόταν “πωλητής ανδρείκελο”».

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρεται ότι θυγατρικές ή σχετιζόμενες με τη Novartis εταιρείες, ενεπλάκησαν σε πρακτικές αθέμιτων πληρωμών εκτός της χώρας μας και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Ν. Κορέα, το Βιετνάμ (κ.ά) με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων της Novartis ή της Alcon. «Οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα μεταξύ 2012 και 2016 και ήσαν γνωστές μεταξύ υψηλόβαθμων μάνατζερ των θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιρειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;

Εχουν περάσει 95 χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Γληνός αρθρογραφούσε πύρινα στο περιοδικό «Αναγέννηση» κι...

κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;