Έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ
Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέληξε η Novartis

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παραδέχθηκε αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας χωρίς στο σχετικό κείμενο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολ. πρόστιμο προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων, καθώς και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων. Σύμφωνα με το Reuters, η Novartis Ελλάς θα πληρώσει από την πλευρά της το ποσό των 225 εκατ. δολ.

Η Novartis Ελλάς παραδέχθηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα για την Ελλάδα στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • «Η δικαιοχρησία Ophtha της Νovartis Greece καταχράστηκε χορηγίες διεθνών συνεδρίων προκειμένου να εξαναγκάσει επαγγελματίες του τομέα υγείας να συνταγογραφούν το Lucentis, ένα φάρμακο που διαθέτει η Novartis Greece. Η Novartis Greece στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Ελληνες επαγγελματίες υγείας, τους οποίους διόρισε ως “Κύριους Διαμορφωτές Γνώμης” (KOL) και κατέβαλε τις δαπάνες τους προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια με κόστος άνω των 5 χιλ. δολ. ανά ιατρό. Εσωτερικά μνημόνια που συνέταξαν μέλη της Ophtha της Novartis Greece αναφέρουν συζητήσεις για τη χρήση διεθνών συνεδρίων και περιγράφουν την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στους επαγγελματίες υγείας ώστε να συνταγογραφούν Lucentis, τονίζοντάς τους ότι «η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα συνέδρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ματαιωθεί εφόσον οι πωλήσεις δεν βελτιωθούν σημαντικά».
  • «Εσωτερικός έλεγχος ανέφερε τα ευρήματά του στην επιχειρηματική ασφάλεια της Novartis, που πραγματοποίησε τη δική της επιθεώρηση το 2012. Συνοπτικά η επιχειρηματική ασφάλεια διαπίστωσε την ύπαρξη ασθενούς επιστημονικής λογικής πίσω από κάποιες κλινικές έρευνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποιες χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως, και κακώς, ως εργαλεία μάρκετινγκ για την ενίσχυση των πωλήσεων προϊόντων της Novartis. Επιπροσθέτως κάποιες πληρωμές έγιναν προς τους επαγγελματίες υγείας με τη χρήση ενός πωλητή που ονομαζόταν “πωλητής ανδρείκελο”».

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρεται ότι θυγατρικές ή σχετιζόμενες με τη Novartis εταιρείες, ενεπλάκησαν σε πρακτικές αθέμιτων πληρωμών εκτός της χώρας μας και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Ν. Κορέα, το Βιετνάμ (κ.ά) με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων της Novartis ή της Alcon. «Οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα μεταξύ 2012 και 2016 και ήσαν γνωστές μεταξύ υψηλόβαθμων μάνατζερ των θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιρειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο Πατρών
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 8.3.2026 και ώρα: 18.00, Βίλα Κόλλα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
ασανσέρ
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες θανάτου της – Τραύμα στο κεφάλι και κατάθεση του γιου της
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
συνέντευξη Τύπου
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου για τις επιπτώσεις της απόφασης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»