Eurogroup -Κορονοϊός : Δεν υπήρξε συμφωνία – Νέα συνάντηση αύριο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μετά από 16 ώρες συζητήσεων δεν επήλθε συμφωνία με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου να διακόψει τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη.

Το χάσμα Βορρά-Νότου δεν γεφυρώθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να ανακοινώνει πως «έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί.

Ο ίδιος, μετέθεσε τη συνέχιση των συζητήσεων την Πέμπτη (09/04), με το στόχο να παραμένει «ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης».

Οι χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις, που ήταν να ξεκινήσουν στις 4 ώρα Ελλάδας αλλά άρχισαν με τουλάχιστον μια ώρα καθυστέρηση, διακόπηκαν κάποια στιγμή το βράδυ και με βάση την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του Σεντένο θα συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα στις 11 (ώρα Ελλάδας) θα είχαμε κάποια ανακοίνωση.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Η El Pais μετέδωσε αργά χθες το βράδυ πως η ιταλική άρνηση να δεχθεί τη συμμετοχή του ESM στο σχέδιο ανάκαμψης αποτέλεσε το βασικότερο εμπόδιο στις συζητήσεις.

Είχαν προηγηθεί, φυσικά, οι ξεκάθαρες διαφωνίες της Γερμανίας και των δορυφόρων της στις προτάσεις για το ευρωοομόλογο και το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει σε πακέτο με συγκεκριμένες προοπτικές και μόνο ορισμένες λεπτομέρειες απέμεναν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όμως πριν από την έναρξη της συνεδρίασης όλες οι γνωστές διαφωνίες βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, με τον Σεντένο να καλεί τους συναδέλφους τους σε έναν συμβιβασμό για ένα «συντονισμένο και σημαντικού μεγέθους πλάνο ανάκαμψης».

Ο Πορτογάλος πρότεινε ένα πλάνο τριών πυλώνων:

  • Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
  • Παροχή δανείων 100 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προς όφελος κυρίως των επιχειρήσεων και των ανέργων.
  • Ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

άνεργοι
Φτώχεια στην Ελλάδα: Σχεδόν 1 στους 5 πολίτες ζει σε κίνδυνο οικονομικής δυσχέρειας
Η Ελλάδα παραμένει στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σύμφωνα με τη Eurostat – Σταθερά υψηλά τα ποσοστά κοινωνικής ευαλωτότητας
Φτώχεια στην Ελλάδα: Σχεδόν 1 στους 5 πολίτες ζει σε κίνδυνο οικονομικής δυσχέρειας
νηπιαγωγειο
Ρέθυμνο: Χρηματοδότηση 2,55 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου 4ου Νηπιαγωγείου
Υπεγράφη η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2021-2027» – Σύγχρονες εγκαταστάσεις και ασφαλείς χώροι για τους μικρούς μαθητές
Ρέθυμνο: Χρηματοδότηση 2,55 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου 4ου Νηπιαγωγείου