Παραδοχή Βρούτση: Θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων και η ανεργία θα ανέβει
Για «κρίση που δεν έχει βιώσει στο παρελθόν η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη» μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , στην εκπομπή της ΕΡΤ-1 «10»

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «είναι διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα» και ότι «η περίμετρος των μέτρων στήριξης θα διευρύνεται όσο η κρίση του κορονοϊού βαθαίνει».

Αναλυτικά, ο Γ. Βρούτσης είπε:

«Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη είναι πρωτοφανής και δεν έχει καμία σχέση με κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ο, τι η ελληνική οικονομία περνάει σε ύφεση, σημαίνει ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων , λυπάμαι που το λέω αλλά πρέπει να πω την πραγματικότητα , και τρίτον η ανεργία θ’ ανέβει. Μας διαπερνά μια κρίση , η αντιμετώπιση της οποίας δεν γίνεται με συμβατό τρόπο».

Η διεύρυνση των μέτρων στήριξης

«Είναι μια πρώτη περίμετρος μέτρων για κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όσο βαθαίνει σε έκταση η κρίση η περίμετρος, η ομπρέλα αυτή θα διευρύνεται συνεχώς. Επί πλέον, και οι χρονικοί προσδιορισμοί που έχουμε βάλει μέσα από τις ΠΝΠ θα επεκτείνονται. Προς διαβεβαίωση του μεγάλου προβλήματος που διαπερνά την ελληνική οικονομία, θα σας πω ότι λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης.

Στις επιχειρήσεις δώσαμε ισχυρά κίνητρα για να επιβιώσουν, να κρατηθούν σε μια αδράνεια μέχρι να βγούμε από την κρίση. Καμία επιχείρηση δεν θα ευνοηθεί από αυτά τα μέτρα αν δεν υπάρξει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας», δήλωσε.

Οι εργασιακές σχέσεις και ο βαθμός ετοιμότητας για την «επόμενη μέρα»

«Το μέτρο της ευελιξίας της εκ περιτροπής εργασίας μπορεί να είναι για ένα μήνα, για δύο μήνες , μέχρι να βγούμε από την κρίση. Είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα , αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι . Την ώρα όμως που θα βγούμε από την κρίση, πιστεύω ότι από την επόμενη μέρα αυτή η ανακοπή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας πορείας και η ανακοπή της μείωσης της αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα είναι ένα ελατήριο που θα έρθει προς τα πάνω. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, ούτε ο χρόνος είναι απεριόριστος. Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο θ αντέξει η ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου, έχει να κάνει και με τη στήριξη της Ευρώπης»

Το «ευρωομόλογο κορονοϊού», το μέγεθος του προβλήματος στην Ισπανία και η προετοιμασία της κυβέρνησης

«Η πρωτοβουλία των εννέα ηγετών ανάμεσα στις οποίες και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολύ σημαντική. Χτύπησαν το κουδούνι στην Ευρώπη του Βορρά. Και τους είπαν πολύ απλά, ελάτε να συνεργαστούμε, κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις διότι κανείς δεν θα βγει νικητής απ αυτή τη διαδικασία. 'Η όλοι ή κανένας . Όλοι θα ζημιωθούμε και θα χτυπηθούμε πολύ από αυτή την κρίση.

Θα δούμε συνολικά ως Κυβέρνηση και το θέμα με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε τον κόσμο και το θέμα της εργασίας. Δεν είναι όμως εύκολη άσκηση. Δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένες πολιτικές.

Δεν υπάρχουν ούτε λεφτόδενδρα, ούτε μαγικοί τρόποι. Η Ισπανία , μέσα σε μια εβδομάδα, έχασε 500.000 θέσεις εργασίας και προσπαθούν να τους καλύψουν με επίδομα ανεργίας. Εμείς είμαστε πιο γαλαντόμοι, πιο γενναίοι σε αυτό. Το κύμα των απολύσεων έχει ανακοπεί.

Η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και κάνει κινήσεις προγραμματισμένες και μεθοδικές. Δεν κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις εντυπώσεων.

Προετοιμαζόμαστε για όλα τα δυσμενή σενάρια, ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, άρα δεν εξαντλούμε τα καύσιμα μας σήμερα. Η Κυβέρνηση πρέπει ν αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, τους αδύναμους, τους άνεργους , αυτούς που αύριο θα χάσουν τις δουλειές τους. Τα μετράμε όλα μέχρι το τελευταίο σεντ».

«Τα περισσότερα καύσιμα πρέπει να τα ρίξεις την επόμενη μέρα . Όταν θα τελειώσει η κρίση, να στηρίξεις δημοσιονομικά τη χώρα σου, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το ελατήριο να εκτιναχθεί ακόμα πιο γρήγορα», κατέληξε.

σχετικά άρθρα

Μακάβρια παραδοχή των ισπανικών αρχών: Οι θάνατοι στα γηροκομεία της Μαδρίτης ίσως είναι πενταπλάσιοι
Μακάβρια παραδοχή των ισπανικών αρχών: Οι θάνατοι στα γηροκομεία της Μαδρίτης ίσως είναι πενταπλάσιοι
Από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης
Μακάβρια παραδοχή των ισπανικών αρχών: Οι θάνατοι στα γηροκομεία της Μαδρίτης ίσως είναι πενταπλάσιοι
Η Κομισιόν ενέκρινε την επιχορήγηση 1,2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η Κομισιόν ενέκρινε την επιχορήγηση 1,2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. θα διασφαλίσει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε...
Η Κομισιόν ενέκρινε την επιχορήγηση 1,2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σχετικά με την υποβολή στοιχείων για υπολογιστές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς
Σχετικά με την υποβολή στοιχείων για υπολογιστές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς
Πρόταση της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης (Παρεμβάσεις Αριστοτέλη) προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Αριστοτέλη
Σχετικά με την υποβολή στοιχείων για υπολογιστές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς