Με νέα ρύθμιση της κυβέρνησης καταργείται η ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Με ένα μικρό και εμβόλιμο άρθρο στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπό την προϋπόθεση η εταιρεία-μέτοχος να είναι είναι fund της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ.

Μέχρι σήμερα ο νόμος Παππά προέβλεπε εξαίρεση μόνο για τις εισηγμένες στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια. Με τη νέα ρύθμιση η εξαίρεση επεκτείνεται και στα funds, οπότε αφενός καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης «πόθεν έσχες» των μετόχων ιδιοκτητών ΜΜΕ, αφετέρου καταργείται ταυτόχρονα και η δυνατότητα να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος αγοράζει και ποιος κατέχει τι.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως του εάν είναι εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, αίροντας με τον τρόπο αυτό ένα αντικίνητρο για επενδύσεις (!) στον χώρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ».

Η απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης «για λόγους ασφάλειας δικαίου και εναρμονισμού» επεκτείνεται στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στις εταιρείες που κατέχουν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα κανάλι, ένας ραδιοσταθμός, ένα site, μια συνδρομητική πλατφόρμα ή ένα πρακτορείο διανομής Τύπου δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση να εμφανίζει στα μετοχολόγια του φορέα που τον διαχειρίζεται, το φυσικό πρόσωπο που «κρύβεται» πίσω από μια εταιρεία οποιουδήποτε τύπου που τον ελέγχει είτε ολοκληρωτικά είτε εν μέρει.

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού, που πέθανε από την πτώση κολώνας
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό