Κ. Χατζηδάκης: Επιδιώκουμε την προσέλκυση νέων εξορύξεων από την Eldorado Gold
Μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας εξετάζει, επίσης, η κυβέρνηση

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold για να εξασφαλίσει από αυτή υψηλότερα δικαιώματα χρήσης (royalties) για τα εξορυκτικά αναπτυξιακά σχέδιά της και νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στο Reuters. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός. «Γίνονται διαπραγματεύσεις τώρα. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος», σημείωσε.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί σύντομα ο νόμος της περασμένης κυβέρνησης - ο οποίος προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της με στόχο την πώληση μεριδίου 50,1% της εμπορικής δραστηριότητας και μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων διανομής της στην Ελλάδα - για να επιτραπεί η πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας όσο και στο δίκτυο διανομής. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον», είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το κράτος θα διευθετήσει το θέμα των επιδοτήσεων που οφείλει στη ΔΕΗ για τη παροχή από αυτή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της και απομακρυσμένα νησιά. «Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», είπε. Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (τις λεγόμενες ΝΟΜΕ), ο υπουργός είπε ότι αυτές έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και θα καταργηθούν. Η κυβέρνηση, είπε, συζητά με τους δανειστές της εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας. «Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xartis231.jpg
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Το mySafetyPlan προσφέρει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να εντοπίσει άμεσα πού πρέπει να κατευθυνθεί σε σεισμό ή άλλη φυσική καταστροφή
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη