Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι επιχειρήσεις δεν θα υποβάλουν πλήρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων, που στοχεύουν σε μείωση της γραφειοκρατίας και σε απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αναρτήθηκε σήμερα για διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, με το πολυνομοσχέδιο:

- Καθιερώνεται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτισή του. Αυτός ο χάρτης θα αποτυπώνει όλα τα στοιχεία («γεωχωρικά δεδομένα») που θα είναι διαθέσιμα και δεσμευτικά για τη διοίκηση και με βάση τα οποία θα προκύπτει πού επιτρέπεται κάθε βιομηχανική, μεταποιητική, τουριστική και άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον χάρτη θα έχει πρόσβαση με ένα κλικ οποιοσδήποτε διοικούμενος. Έτσι, κάθε επενδυτής θα γνωρίζει πού επιτρέπεται να εγκαταστήσει την επένδυσή του, ενώ θα έχει και την ασφάλεια ότι και η διοίκηση θα κινείται με βάση τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες. Για την ακρίβεια, θα μπορεί να δει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφ' όσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί), περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους, ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

- Διευκολύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία καλύπτουν με οργανωμένο τρόπο τις περισσότερες από τις ανάγκες των επιχειρήσεων που μπορούν να επηρεάζουν το περιβάλλον (λύματα, στερεά απόβλητα κ.λπ.) και έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία τους. Τα έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργούνται εντός επιχειρηματικών πάρκων με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα κατατάσσονται σε χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε σχέση με την κατηγορία όπου θα ανήκαν, εάν ήσαν αυτόνομα.

- Καθορίζεται απλοποιημένη διαδικασία για να διαπιστωθεί εάν μία επιχείρηση που εκσυγχρονίζεται απαιτεί νέους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι. Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, η επιχείρηση οφείλει να υποβάλει πλήρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια η υπηρεσία αποφασίζει, βάσει αυτής της μελέτης, εάν απαιτείται τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων (και πόσο σοβαρή πρέπει να είναι αυτή) ή όχι. Η απλοποιημένη διαδικασία ορίζει ότι υποβάλλεται ένα μέρος του φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτό που περιγράφει τις αλλαγές που επέρχονται στο έργο ή τη δραστηριότητα και το σκοπό τους. Η υπηρεσία οφείλει να κρίνει εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός εάν οι προτεινόμενες αλλαγές δεν απαιτούν τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων ή εάν απαιτείται πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εάν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα άπρακτο ή εάν η υπηρεσία κρίνει ότι δεν απαιτούνται πρόσθετοι ή διαφορετικοί περιβαλλοντικοί όροι, τότε η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές εξετάσεις
Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων στα Λύκεια - Σκυτάλη στις Πανελλήνιες 2026
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές 2026: Όλο το πρόγραμμα, οι υποχρεώσεις και τα SOS για τους υποψηφίους
Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων στα Λύκεια - Σκυτάλη στις Πανελλήνιες 2026
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΣΕΠ και παιδαγωγική επάρκεια: Στο μικροσκόπιο των αρχών η παιδαγωγική επάρκεια μεταπτυχιακών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Μεταπτυχιακά ΠΔΜ: Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών τα πιστοποιητικά ΠΔΕ και οι οδηγοί σπουδών
ΑΣΕΠ και παιδαγωγική επάρκεια: Στο μικροσκόπιο των αρχών η παιδαγωγική επάρκεια μεταπτυχιακών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Οι ευκαιρίες και οι «παγίδες» στο μηχανογραφικό
Νέα δεδομένα στα επιστημονικά πεδία, περισσότερες επιλογές σχολών και κρίσιμες αποφάσεις για χιλιάδες υποψηφίους – Τι πρέπει να προσέξουν πριν από τη...
Πανελλήνιες 2026: Οι ευκαιρίες και οι «παγίδες» στο μηχανογραφικό