Επίθεση «Στάθη» σε Κούνεβα για την ελληνική υπηκοότητα - Αντιδράσεις και «άδειασμα» από Βαρουφάκη
Οι αναρτήσεις του υποψηφίου του ΜΕΡΑ25 στο twitter, οι αντιδράσεις των χρηστών και η απάντηση Βαρουφάκη

Επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή την ελληνική υπηκοότητα πραγματοποίησε ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25.

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η Κ. Κούνεβα δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, καθώς απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και τη δημοτικότητα στις 31/5/2019 και δεν έχει συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους, ο Στάθης Σταυρόπουλος έγραψε στο Twitter:

«Πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες η κα #Κούνεβα,  και όμως δεν καταδέχτηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Ούτε καν για το ονόρε.»

Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι ο Στάθης Σταυρόπουλος επανήλθε με νέο τιτίβισμα αναφέροντας:

«Το θέμα με την κυρία #Κουνεβα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ούτε ταξικό, ούτε εθνικό, ούτε θεσμικό, αλλά θέμα ευγένειας. Θεμα αντιδώρου στο αίσθημα του λαού που την τίμησε, επιδεικνύοντας έτσι ο λαος έναν ωραίο διεθνισμό κι έναν βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο της.»

Αντίδραση και «άδειασμα» από Βαρουφάκη

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αντέδρασε στα γραφόμενα Σταυρόπουλου, γράφοντας στο προσωπικό του ιστολόγιο:

«Κεντρικός άξονας του ΜέΡΑ25 είναι ο ευρωπαϊκός διεθνισμός μας. Εμπνεόμαστε από γενιές ολόκληρες αγωνιστών που άφησαν τα σπίτια τους, που πήγαν σε χώρες μακρινές για να πολεμήσουν πλάι-πλάι με άλλους λαούς, υπέρ ανθρώπων που δεν γνώριζαν καν. Όταν, για παράδειγμα, οι φασίστες του Φράνκο προέλαυναν στην Ισπανία με την υποστήριξη του Χίτλερ, χιλιάδες γάλλοι, σκοτσέζοι, γερμανοί, έλληνες, αμερικανοί έσπευσαν να καταταχθούν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν την Ισπανική Δημοκρατία. Κανένας από τους Ισπανούς συντρόφους που τους υποδέχθηκαν δεν τους ζήτησε διαβατήριο ή να κάνουν αίτηση για ισπανική υπηκοότητα.

Με αυτές τις σκέψεις ήταν που διαφώνησα έντονα με δύο μηνύματα στο twitter του φίλου, και υποψήφιου με το ΜέΡΑ25, Στάθη Σταυρόπουλου στα οποία επιχειρηματολόγησε ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε υποχρέωση, είτε ηθική είτε από ευγένεια, να πάρει την ελληνική υπηκοότητα δεδομένου ότι εκλέχθηκε ευρωβουλευτής από τον ελληνικό λαό.

Δηλώνω ότι, αν είχα εκλεγεί ευρωβουλευτής στην Γερμανία, δεν θα ένιωθα καμία υποχρέωση να ζητήσω γερμανική υπηκοότητα. Μάλιστα, θα στηλίτευα οποιονδήποτε επιχειρηματολογούσε ότι είχα υποχρέωση να το κάνω. Εμείς, το ΜέΡΑ25-DiEM25 πασχίζουμε από την μέρα της ίδρυσής μας να διατρανώσουμε τον ευρωπαϊκό διεθνισμό, να κατεβάσουμε γερμανό υποψήφιο ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, έλληνα στην Γερμανία, Ιταλό στην Γαλλία, κ.ο.κ.

Συνεπώς, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει την ελληνική υπηκοότητα, ούτε καν ως ευγενική πράξη. Αρκεί ότι εκπροσώπησε τους μετανάστες εντός της ΕΕ που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, που πέφτουν θύματα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, που εν τέλει είναι οι πρώτοι πάνω στους οποίους οι εργοδοσίες ασκούνται στο πως να ρευστοποιούν τους εργαζόμενους, βιαιοπραγόντας πάνω τους βάναυσα.

Το ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας διεθνισμού, τιμά την Κωνσταντίνα Κούνεβα και όλους τους μετανάστες που σηκώνουν σε όλη της Ευρώπη την σημαία της αντίστασης στο θεσμικό πλαίσιο των επερχόμενου μεταμοντέρνου πανευρωπαϊκού εργασιακού μεσαίωνα.

ΥΓ. Στο ΜέΡΑ25  αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο έντονος, ειλικρινής μεταξύ μας διάλογος και η συμπόρευση-συντροφικότητα όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά αλληλοδυναμώνονται!»

σχετικά άρθρα

«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
Γράφει η Τζένη Σιούτη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας, 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης