Thumbnail
"Αυτή την Κυριακή οι πολίτες θα επιλέξουν οριστικά αν θέλουν περιτύλιγμα ή περιεχόμενο"

Η μάχη του β΄ γύρου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλα πλέον κρίνονται με βάση το «περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα», αναφέρει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αναμέτρηση της Κυριακής. Το έργο μας είναι «απτό, μετρήσιμο» και υπερβαίνει κατά πολύ άλλων «με 10ετίες στο κοντέρ της αυτοδιοίκησης», θα πει και θα προσθέσει: «Φτάσαμε πολύ μακριά για να επιτρέψουμε την επάνοδο όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Οφείλουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον του τόπου να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την ανάπτυξη».

Οι εποχές των αυτάρεσκων ηγεμονιών παρήλθαν, θα χρειαστεί να αθροίσουμε ιδέες και προγραμματικές λύσεις για τα προβλήματα της Περιφέρειας, σημειώνει η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», αναφερόμενη στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η απλή αναλογική.

Οι προτεραιότητες της Ρένα Δούρου, που είναι επικεφαλής του συνδυασμού "Δύναμη Ζωής", εστιάζουν, όπως σημειώνει, στη διασφάλιση του κοινωνικού πρόσημου της πολιτικής τα τελευταία 4,5 χρόνια, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υποδομών και στην εμπέδωση του νέου ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Κατερίνα Ρουμελιώτη

Ερ: Κυρία Δούρου, πως μεταφράζετε τη στροφή του εκλογικού σώματος κατά την εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεταστροφή ή για ψήφο διαμαρτυρίας. Στην Αττική πάντως το κρίσιμο είναι να ξέρουν οι πολίτες τι πιστεύουν οι άνθρωποι που διεκδικούν τη ψήφο τους για πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Τι λέει για παράδειγμα ο κ. Πατούλης για τη δημόσια υγεία; Θέλει ΣΔΙΤ στην υγεία όπως ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς, με τις πράξεις μας, στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, χρηματοδοτούμε με 40 εκατομμύρια τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για να αγοράσουν σύγχρονο εξοπλισμό, στηρίζουμε με 23 εκατομμύρια τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Το ίδιο και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πέρα από τις γενικόλογες κουβέντες, τι θέλει να κάνει ο κ. Πατούλης; Να δώσει τη διαχείριση σε ιδιώτες; Θέλει ΣΔΙΤ; Θέλει καύση; Εμείς έχουμε με σαφήνεια πάρει θέση. Έχουμε αλλάξει, σε συνεργασία με τους δήμους, το θεσμικό πλαίσιο ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της ανακύκλωσης, έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εναλλακτικής, οικολογικά και οικονομικά δίκαιης και βιώσιμης, διαχείρισης. Γενικά, μέχρι σήμερα, οι πολίτες δεν έχουν σαφή εικόνα του τι σκοπεύει να κάνει στην Αττική ο κ. Πατούλης, ούτε γιατί διεκδικεί την Περιφέρεια. Για αυτό κι εμείς καλούμε τους πολίτες την Κυριακή να συγκρίνουν και να κρίνουν!

Ερ: Ποια είναι η αποτίμηση σας για το αποτελέσμα του Α΄ γύρου της εκλογικής αναμέτρησης;

Η ετυμηγορία των πολιτών είναι σεβαστή. Γι' αυτό άλλωστε δίνουμε τη μάχη, ενόψει του δεύτερου γύρου. Για να σπάσουμε τη τζαμαρία του αποκλεισμού και της προκατάληψης, και να φτάσει η ηχώ του μεγάλου και πολυεπίπεδου έργου που υλοποιήσαμε αυτά τα 4 χρόνια, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Πολίτες που καλούνται πια, αφού έστειλαν τα μηνύματά τους στον πρώτο γύρο, να επιλέξουν Περιφερειάρχη, να επιλέξουν περιεχόμενο και όχι περιτύλιγμα.

Το βράδυ του πρώτου γύρου άλλωστε, ευχαρίστησα τους πολίτες που άντεξαν στον κανιβαλισμό των Fake News και της χυδαίας εκμετάλλευσης των θυμάτων δυο εθνικών τραγωδιών που μας συγκλόνισαν. Ήσαν οι ίδιοι που μας στήριξαν επί 4.5 χρόνια απέναντι στη λάσπη και την παραπληροφόρηση που δεχθήκαμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, γιατί δεν μας χαρίστηκε ούτε μια μια ώρα, ούτε μια μέρα, ούτε ένας μήνες. Χάρη στους πολίτες η Δύναμη Ζωής άντεξε και σήμερα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Δίνουμε τον καλό αγώνα, για να μας ακούσουν περισσότεροι, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες».

Ερ: Μιλάτε για «συστηματική στοχοποίησή» σας...Πιστεύετε ότι στην κατεύθυνση αυτή επηρεάστηκαν ψηφοφόροι;

Ήταν αναμενόμενο. Δεν ζούμε σε συνθήκες άμεσης Δημοκρατίας και αφιλτράριστης ενημέρωσης. Ούτε έχει κανείς την απαίτηση από πολίτες που προσπαθούν να επιβιώσουν απέναντι στον οδοστρωτήρα της κρίσης, να κοιτάζουν πέρα από τον παραμορφωτικό φακό των Fake News.

Δική μας δουλειά είναι να αναιρέσουμε την τοξικότητα της παραπληροφόρησης. Και αυτό κάνουμε. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή με το έργο μας και με το ηθικό υπόδειγμα μιας άλλης διοίκησης».

Ερ: Θεωρείτε ότι δεν εκτιμήθηκε ή δεν προβλήθηκε ικανοποιητικά το έργο σας;

Το έργο έγινε, είναι μετρήσιμο και χειροπιαστό, το βλέπουν οι πολίτες. Βλέπουν τη νέα λεωφόρο Ποσειδώνος που ένα τμήμα της ήδη παραδόθηκε ή τον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας που ένα κομμάτι του ποντίστηκε ήδη. Όμως αυτό το έργο βρήκε απέναντί του τη λυσσαλέα αντίδραση όλων εκείνων που ξεβολεύτηκαν επειδή χαλάσαμε την πιάτσα, επειδή αλλάξαμε τα δεδομένα. Εξ ου και η λάσπη, η παραπληροφόρηση, τα fake news από έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό προπαγάνδας. Και ως γνωστόν, δυστυχώς, η επανάληψη του ψέματος αποδίδει. Όχι βέβαια στο βαθμό που θα ήθελαν οι εμπνευστές τους, για αυτό άλλωστε η "Δύναμη Ζωής" διεκδικεί ξανά την Κυριακή τη διοίκηση τη Περιφέρειας και δεν εξαφανίστηκε, όπως επιχείρησαν συστηματικά κάποιοι με την απίστευτη στοχοποίησή μας. Εμείς, στη χυδαιότητα και τη συκοφαντία, απαντήσαμε και απαντάμε με την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, χωρίς επικοινωνιακές φιέστες και κορδέλες, γιατί πιστεύουμε στην αλήθεια του έργου και της δουλειάς μας.

ΕΡ. Αν επανεκλεγείτε στην Περιφέρεια ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη 4ετία;

Καταθέσαμε στην κρίση των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα προωθητικών παρεμβάσεων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Βασική μέριμνά μας είναι η συνεπής υπεράσπιση του κοινωνικού πρόσημου που απέκτησε στη δική μας θητεία η Περιφέρεια Αττική. Η διασφάλιση ότι κανείς δεν θα απειλήσει ή θα ακυρώσει τις κοινωνικές δομές που δημιουργήσαμε, για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο ακραία από την κρίση. Η διαφάλιση ότι οι 22 χιλιάδες μαθητές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν το πρωί στην ώρα τους στα σχολεία τους, με έξοδα της περιφέρειας. Η διασφάλιση ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις πολιτισμού. Η διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, των δομών Διημέρευσης αστέγων, ηλικιωμένων, κακοποιημένων γυναικών.

Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των υποδομών. Ώστε να θωρακιστεί καλύτερα η Αττική απέναντι στην πλημμυρική, και όχι μόνο, απειλή. Να καταστεί έτσι περισσότερο ελκυστική σε επενδύσεις και οικονομικές πρωτοβουλίες καινοτόμες και δημιουργικές, με έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Η εμπέδωση του νέου ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Εμείς, κλείσαμε τις πόρτες μας στα συμφέροντα και τις αποκρουστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος, και τις ανοίξαμε διάπλατα για τους πολίτες, με όρους διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας. Φτάσαμε πολύ μακριά, για να επιστρέψουμε σε τοξικούς κομιστές του χθες, να μας γυρίσουν στο παρελθόν.

ΕΡ. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Αττικής, στη βάση του νέου συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώθηκε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Έχω πει πολλές φορές ότι η υλοποίηση της απλής αναλογικής συνιστά μια σημαντική τομή Δημοκρατίας για την πατρίδα μας. Δυστυχώς, δεν βλέπω να το έχουν κατανοήσει ή να το αντιλαμβάνονται οι αντίπαλοί μου. Οι εποχές των μοναχικών και αυτάρεσκων ηγεμονιών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θα χρειαστεί να καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και να ενώσουμε δυνάμεις. Να αθροίσουμε ιδέες και προγραμματικές λύσεις για τα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε προεκλογικά, όταν, παρά τις σχετικές προτροπές μου, ειδικά ο κ. Πατούλης δεν… μας διαφώτισε για τις πραγματικές προθέσεις του για την Περιφέρεια Αττικής.

ΕΡ. Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος θεωρείτε ότι διασφαλίζεται μέσα από «συνέργειες με το κεντρικό κράτος αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα» σε επενδύσεις, που προτάσσει ο κ. Πατούλης;

Ευτυχώς για όλους μας, δεν κινδυνεύει από ιδιωτικοποίηση η Δημοκρατία. Αν και με την ελαφρότητα που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τον κ. Πατούλη για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη να το ακούσουμε και αυτό.

Έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, έχω περάσει από το Ταμείο ανεργίας και δεν έχω δογματικές αγκυλώσεις. Υπάρχουν ωστόσο και όρια. Και κυρίως, υπάρχει η υποχρέωση να μπαίνουν συγκεκριμένα πλαίσια. Με γνώμονα τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, τη χρηστή διοίκηση και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους.Το βιογραφικό της παρουσίας του κ. Πατούλη σε δημόσια αξιώματα, δεν αποτελεί εχέγγυο για όλα τα παραπάνω.

ΕΡ. Η διαφορά με τον κ. Πατούλη εκτιμάται ότι είναι αναστρέψιμη;

Το βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν έχει κριθεί. Η μάχη του β' γύρου έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αφορούν στη σημαντικότερη Περιφέρεια του τόπου. Σε μια θητεία έχουμε κάνει έργο που άλλοι, με δεκαετίες στο 'κοντέρ' της Αυτοδιοίκησης δεν πλησιάζουν καν. Φτάσαμε πολύ μακριά, για να κάνουμε πίσω. Για να επιτρέψουμε στους πιο τοξικούς εκπροσώπους του χθες να μας γυρίσουν στο αποκρουστικό παρελθόν, αυτό ακριβώς που οδήγησε την πατρίδα μας στην κρίση και τη χρεοκοπία. Να τους αφήσουμε να ξαναπάρουν τις ζωές μας στα χέρια τους και να καταστρέψουν ό,τι με κόπο καταφέραμε για τους πολίτες της Αττικής. Σήμερα, όσο κι αν ακούγεται κλισέ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι επίκαιρο το δίλημμα: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Οφείλουμε στο παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να διασφαλίσουμε την πρόοδο. Ότι θα συνεχίσουμε δηλαδή, αντιμετωπίζοντας τις όποιες υστερήσεις και βελτιώνοντας τα θετικά, στη ρότα μιας Αττικής που νοιάζεται για τους πολλούς, που στηρίζει το νέο επιχειρείν, που σέβεται το περιβάλλον, που προωθεί την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Την Αττική που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης και τις προσδοκίες των πολιτών της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

χιονοκαταιγίδα, κακοκαιρία, χιόνια, άνθρωπος, δέντρο, παγκάκι
Μαρουσάκης: Έρχονται μεγάλοι όγκοι χιονιού από τα ξημερώματα ως το μεσημέρι σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη
Πιθανότητες για μεγάλο πάχος χιονιού στην επιφάνεια, στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής.
Μαρουσάκης: Έρχονται μεγάλοι όγκοι χιονιού από τα ξημερώματα ως το μεσημέρι σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νομοσχέδιο για τη σχολική βία - Μητσοτάκης: Τι είπε για την ειδική πλατφόρμα για τους μαθητές
Το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί ενδοσχολικές ομάδες, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας - Τι είπε ο Κυριάκος...
Νομοσχέδιο για τη σχολική βία - Μητσοτάκης: Τι είπε για την ειδική πλατφόρμα για τους μαθητές