Εθνικές εκλογές 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου
Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 (LIVE Ενημέρωση)

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών 2019. Η μεγάλη απόσταση 9,5 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πυροδότησε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πιθανότερο στις 30 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω. Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας το δίλημμα της επόμενης μέρας: «το δρόμο της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια με τους πολλούς και για τους πολλούς. Και από την άλλη μεριά, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ».

Είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι η μόνη «καθαρή λύση» είναι «να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατό». 

Έδρες και ποσοστά

Με ενσωματωμένο το 73,8% των ψήφων, η % η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,24% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,75%

Μέχρι στιγμής, η ΝΔ λαμβάνει 7 έδρες, οι οποίες κατανέμονται στους Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6 έδρες, οι οποίες κατανέμονται στους Δημήτρη Παπαδημούλη, Ελενα Κουντουρά, Κώστα Αρβανίτη, Στέλιο Κούλογλου, Αλέξη Γεωργούλη και Πέτρο Κόκκαλη. 
 

Το Alfavita.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apple-education_ekpaideusi.jpg
ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Πώς να υπολογίσετε εύκολα τα μόριά σας για τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ/2026
Νέο ψηφιακό εργαλείο δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να εκτιμήσουν τη θέση τους στους πίνακες πριν την έναρξη των αιτήσεων
ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Πώς να υπολογίσετε εύκολα τα μόριά σας για τις προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ/2026
pencils-education_foto.jpg
Αναπληρωτής σήμερα, μόνιμος αύριο: Τι ισχύει όταν έρθει ο διορισμός μέσα στη χρονιά
Το θεσμικό πλαίσιο ξεκαθαρίζει: Υποχρεωτική παραμονή στη θέση έως το τέλος του σχολικού έτους – Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Αναπληρωτής σήμερα, μόνιμος αύριο: Τι ισχύει όταν έρθει ο διορισμός μέσα στη χρονιά