Thumbnail
Υπουργείο Εσωτερικών

Λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθώς για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

- Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

- σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

- σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

* όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

* όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

* και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

- Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης

- Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη

Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατάτα
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένεις πριν το μαγείρεμα – Όσα κάνουμε λάθος στην κουζίνα
Από το κοτόπουλο μέχρι τις πατάτες, ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται νερό πριν μπουν στην κατσαρόλα ή τον φούρνο
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένεις πριν το μαγείρεμα – Όσα κάνουμε λάθος στην κουζίνα