Thumbnail
Τι ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων

Όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Την επισήμανση αυτή έκανε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα μέσω Ειδομένης είπε ότι "δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης".

Για τα Εξάρχεια είπε: "Ξέρουμε όλοι ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσες στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών κα, πριν από ένα μήνα η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε ένα κύκλωμα 300 ανθρώπων στην ίδια περιοχή. Η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Οταν η αντιπολίτευση χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα "νόμος και τάξης" προτείνοντας αστυνομοκρατία.

Είναι γελοίο και ανόητο να λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία. Ας έρθει ο κ. Κικίλιας να μας δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Δεν μιλούν ειλικρινά και ξεχνούν ότι προβλήματα υπήρχαν.

Το "αναρχικός" είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Εχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσε ποτέ την αστυνομία για επέμβαση. Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Συνομιλώ με τις πρυτανικές αρχές. Εχουμε σοβαρή βελτίωση γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική, με στοχευμένη δουλειά που γίνεται. Οποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα, το λένε οι αριθμοί. Τα τελευταία τρία χρόνια το έγκλημα έχει μειωθεί κατά 30%".

Μιλώντας για τα επεισόδια στα Εξάρχεια με επίθεση κουκουλοφόρων σε λιμενικούς η βουλευτής Αρτας (θα είναι εκ νέου υποψήφια στην ίδια περιφέρεια) είπε: "Δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ".

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι "σε 100 μέρες θα καθαρίσω τα Εξάρχεια" είπε ότι πρόκειται για μια ανόητη δήλωση.

"Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενεργοποίηση των πολιτών από μηχανισμό που συνδέεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος και χρειάζεται καιρός. Η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί πώς και πότε οργανώθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, από αυτούς που σήμερα λένε ότι θα έρθουν για να τα λύσουν όλα αμέσως. Ο Ρουβίκωνας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το να τσουβαλιάζονται όλα μαζί δεν βοηθά την ανάλυση και επομένως tο ζήτημα του Ρουβίκωνα είναι ένα ζήτημα ακτιβισμού, συνήθως στα όρια της πλημμεληματικής δράσης. Έχουν γίνει δικογραφίες και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη ανάλογα με τις πράξεις που έχουν κάνει. Οταν κάποιος πετάει τρικάκια, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί ακόμη και αν συλληφθεί, γιατί αυτό προβλέπει το νομικό μας σύστημα. Η δράση της ΕΛΑΣ πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι θέλω να κερδίσω και τι ρισκάρω. Όπου υπάρχουν ναρκωτικά υπάρχουν και έμποροι. Για τους ναρκομανείς θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα παροχής φροντίδας από τις τοπικές αρχές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τέτοιες δομές. Είναι εύκολο να μετακινηθούν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι το εμπόριο".

Για τις φυλακές είπε:

"Αυτοί που θα έρθουν τάχα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, δεν είχαν ποτέ εξαρθρώσει κυκλώματα στις φυλακές. Το σοφρωνιστικό σύστημα της χώρας μας είχε πολύ μεγάλα προβλήματα. Η χώρα μας έχει υποστεί πρόστιμα και ποινές για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τους φυλακισμένους. Με δεδομένη την 10ετή κρίση της χώρας τα προβλήματα στις φυλακές έγιναν ακόμη πιο σύνθετα. Οι φυλακές δεν είναι κοινωνίες αγγέλων. Το θέμα είναι να υπάρχει οργάνωση για να αντιμετωπίζονται τα δεδομένα προβλήματα".

Η κα Γεροβασίλη δήλωσε ότι "υπάρχουν συνδικαλιστές αστυνομικοί που δεν έχουν πάει ποτέ για δουλειά. Εξετάζω το ζήτημα και σύντομα θα αναθεωρηθεί το σχετικό πλαίσιο. Για τη φύλαξη προσώπων είπε ότι "ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά και εκατοντάδες αστυνομικοί αποσύρθηκαν από την ασφάλεια προσώπων και βρίσκονται στη μάχιμη δραστηριότητα. Συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης του αριθμούς".

Για τα γήπεδα υποστήριξε ότι η αστυνομία πρέπει να δρα εκτός γηπέδων.

Για την κατάσταση στη ΓΣΕΕ ανέφερε ότι "επιβεβαιώνεται η παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να τα λύσει η ΕΛΑΣ. Η ΓΣΕΕ όταν ζητά τη λύση από την ΕΛΑΣ πρέπει να ξανασκεφτεί το ρόλο της και τις ευθύνες της".

Για τα επεισόδια εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε σε "ομάδες κρούσης που δεν είναι απλοί πολίτες διαμαρτυρόμενοι, είναι οργανωμένες ομάδες που βρίσκουν διάδρομο από τη στήριξη κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Ο λαός λέει πως όταν κάποιος είναι μεθυσμένος και πλούσιος τελεί εν ευθυμία, αν είναι φτωχός τον λένε μεθύστακα. Για τη ΝΔ αυτοί που διέκοψαν την ομιλία του Κυρ.Μητσοτάκη ήταν Χρυσαυγίτες, αυτοί που διακόπτουν ομιλίες στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς αγανακτισμένοι. Είναι μια εντελώς υποκριτική στάση".

Η υπουργός ΠΡΟΠΟ ανακοίνωσε ένα νέο οργανόγραμμα του υπουργείου για να διαχωριστεί το πολιτικό προσωπικό από το ένστολο και να προκύψουν τελικά δύο χωριστά υπουργεία.

Κατά την κα Γεροβασίλη, από το 2017 λειτουργεί ένα πλαίσιο ψυχολογικής υποστήριξης αστυνομικών και μελών των οικογενειών τους, έχουν γίνει 2.000 κλήσεις. Σε αυτό το διάστημα αφαιρέθηκε από 800 αστυνομικούς η άδεια οπλοφορίας. "Το κάθε αστυνομικό τμήμα οφείλει να υλοποιεί το σχέδιο της αυτοάμυνάς του".

Η κα Γεροβασίλη ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, θα ακολουθήσει η πειθαρχική και η δικαστική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη στο News247.gr:

Νέα πρόταση Ράμα για τους ομογενείς στη Χειμάρρα: "Παγώνει" το περιουσιακό - Κάνει νέα καταγραφή

Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο: Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ

Πρόεδρος Boeing για Ethiopian Airlines: Συγγνώμη για τις ζωές που χάθηκαν - Φταίει το λογισμικό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apergia-ekpaideutikon
Νεκρώνει η χώρα σήμερα Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τελικά τα μέσα μεταφοράς
Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα διαδηλώνουν για τις Συμβάσεις Εργασίας, τους μισθούς και την ακρίβεια
Νεκρώνει η χώρα σήμερα Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τελικά τα μέσα μεταφοράς
εκπαιδευτικός
Αιμοδοτική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για πόσο διάστημα μπορεί ο αιμοδότης να κάνει χρήση
Έως 6 αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων τον χρόνο κατ’ ανώτατο όριο.
Αιμοδοτική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για πόσο διάστημα μπορεί ο αιμοδότης να κάνει χρήση