Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Πήλιος Γούσης

«Βρήκε ευκαιρία ο προδότης της Μακεδονίας, ο Πήλιος Γούσης που προσφέρει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, να μου επιτεθεί ενώ αναρρώνω. Μόλις με τη βοήθεια του Θεού επανέλθω θα αποκαλύψω σε όλο τον Ελληνικό λαό τα βαριά του εγκλήματα που θα τον οδηγήσουν στα δεσμά», έγραψε στο twitter ο Πάνος Καμμένος.

Ποιος ήταν ο Πήλιος Γούσης

Ο Πήλιος Γούσης, ή Γούσιας, ή Πηλιογούσης, ήταν Σουλιώτης πολεμιστής, που έμεινε στην ιστορία ως προδότης του Σουλίου λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Αλή Πασάς κατά την 3η εκστρατεία του κατά των Σουλιωτών (1803) όταν διαπίστωσε ότι με τα όπλα δεν πετύχαινε τίποτα προσπάθησε τότε με δωροδοκίες και διαφθορές να εκπορθήσει το Σούλι. Στη προσπάθειά του αυτή ήρθε συνεργός στον γιο του Αλή, τον Βελή Πασά, ο Πήλιος Γούσης, που υπηρετούσε ως έμπιστος του Τουρκαλβανού στρατηγού Ζελιχτάρ Μπόττα, ο οποίος και υπέδειξε στους Τουρκαλβανούς που επιχειρούσαν τον αποκλεισμό των Σουλιωτών ένα ιδιαίτερο αφύλακτο μονοπάτι που οδηγούσε στο Κούγκι.

Όταν ένα τμήμα των Τουρκαλβανών ανέβηκε αυτό το μονοπάτι οι μαχόμενοι Σουλιώτες βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά τους όπου αναγκάστηκαν πλέον να υποχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και τελικά, λόγω και έλλειψης τροφών και πολεμοφοδίων να συνθηκολογήσουν και να εκπατριστούν στη συνέχεια στη ρωσοκρατούμενη τότε Πάργα και από εκεί στη Κέρκυρα.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στο ποίημά του «Ο Καλόγερος» που αναφέρεται στον μοναχό Σαμουήλ που ανατίναξε την μπαρουταποθήκη στο Κούγκι, εμφανίζει τον Πήλιο Γούση να καλεί τον καλόγερο να παραδοθεί στο Βελή πασά. Την προδοσία αυτή του Πήλιου Γούση που συνέβαλε και ο συμπέθερός του Κουτσονίκας, έχει καταγράψει ο Χ. Περραιβός, που χρεώνει και ένα μέρος της προδοσίας στον Κίτσο Μπότσαρη. Κατά μία άποψη, μετά τη συνθηκολόγηση των Σουλιωτών ο Πήλιος Γούσης μετέβη στη Κέρκυρα όπου, κατά τον Φιλήμονα, το 1820 συνέβαλε στη συνεννόηση των Σουλιωτών με τον Τούρκο στόλαρχο για από κοινού επίθεση κατά του Αλή Πασά. Έτσι σε νεώτερα έγγραφα φέρεται ο Πήλιος Γούσης να έχει εξαγνιστεί». Κατ΄ άλλους ερευνητές ο Πήλιος Γούσης σκοτώθηκε στην ανατίναξη του Κουγκίου και ο αναφερόμενος στα γεγονότα του 1820 είναι άλλος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Η έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν το υπουργείο επιδιώκει τη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων ή αν η...
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita.gr θα παρουσιάσει και σήμερα όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων