Τσίπρας: Μέσα στον Ιανουάριο η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών
Συνέντευξη στο OPEN

«Ο Π.Καμμένος θα πρέπει να πει αν στηρίζει την κυβέρνηση, αν δεν τη στηρίζει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αν δεν έχω πλειοψηφία των 151 θα πάμε σε πρόωρες εκλογές». «Ο κ.Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός που όσα λέει ακούγονται ως απειλές και όχι ως υποσχέσεις»

«Η λύση του Μακεδονικού είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες μου. Αν το πρώτο ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, το δεύτερο είναι η ανάκτηση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ανατ. Μεσόγειο», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εθνικισμούς».

Ο ίδιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open tv, σημείωσε ότι «πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι θέμα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη αλλά ένα άλυτο πρόβλημα εδώ και 27 χρόνια. Αποτελεί ένα βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανύπαρκτα τα θέματα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», τα οποία αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει τη συμφωνία μέσα από το πρίσμα ενός μικροκομματικού συμφέροντος».

«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνησή του να ακολουθήσει αυτή την εθνική γραμμή, όταν είδε ότι αυτή την γραμμή ακολουθούμε κάνει τα πάντα για να αλλάξει θέση» σημείωσε ο ίδιος ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δε βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης οι οποίες αλλάζουν αλλά μέσα από το μεγάλο εθνικό συμφέρον της χώρας».

«Κανένα ζήτημα, εθνότητας, γλώσσας παρά μόνο η διαρκής επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να κερδοσκοπεί πολιτικά»

«Μοναδικός γνώμονας είναι το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος για τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέτρεψε το ιθαγένεια σε εθνότητα. «Κάτι που δεν υπάρχει».

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας εκτίμησε ότι «θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, μετά από μια διαδικασία που αναγκάσαμε μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της, και όλοι να τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία, και το Μακεδονία να μένει μόνο σε μας».

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται ότι θα χάσει κάποιους ψηφοφόρους, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Αν θεωρούμαι ότι αυτό είναι το συμφέρον της χώρας, ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Μέσα στον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή»

Εντός Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή δήλωσε ο Πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι λίγο αργότερα θα έρθει και η κύρωση στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «μόλις ψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα θα δώσω το αποτέλεσμα στον ΠτΔ και τα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες».

«Οκτώβριος είναι ο στόχος μου για το χρόνο των εκλογών»

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος μου».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι ψηφισμένη η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει άγχος. Ψηφοθηρεί με λαϊκίστικο τρόπο. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, τον προκαλώ» σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν πιστεύω ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυββέρνηση»

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπαρας αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο σημείωσε ότι «ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση στα εθνικά θέματα» σημειώνοντας ότι «η θέση του Π.Καμμένου είναι το 1992 να μην υπάρχει καν το Μακεδονία».

«Ο Πάνος Καμμένος -που ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας-, είχε διαφωνήσει από τότε με τον Κ.Καραμανλή για την εθνική θέση του 2007 για σύνθετη ονομασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι «το Μ στο πΓΔΜ είναι Μακεδονία, δεν είναι κάτι άλλο».

«Η θέση του Καμμένου από το 1992 είναι να μην υπάρχει καν το Μακεδονία. Όταν λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω πρόταση μομφής του Μητσοτάκη. Δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά στηρίζει την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει τη θέση του αυτή. Πιστεύω ότι δεν θα ρίξει νερό στο μύλο αντιπάλων της κυβέρνησης και δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, να ρίξει την κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω. Ούτε αυτός, ούτε κανένας από τους βουλευτές του δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν έχω πλειοψηφία των 151 θα πάμε σε πρόωρες εκλογές»

«Με γνώμονα και με κριτήριο της οικονομίας θα προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές αν δεν έχω πλειοψηφία 151 βουλευτών» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης η Novartis»

Αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν ήρθε στην δημόσια σφαίρα το σκάνδαλο προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες αλλά έγινε σαφές ότι πρέπει να διερευνηθεί».

Παράλληλα αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η μήνυση του Αν. Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς ή του κ. Γεωργιάδη, η στοχοποίηση, οι απειλές τι είναι, δεν είναι παρέμβαση;» κάνοντας λόγο για «καραμέλα παρέμβασης από αυτούς που την είχαν κάνει εργαλείο».

«Να κρίνουμε την ουσία, όχι το ύφος του Πολάκη»

«Ο αν. υπουργός Υγείας ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή και έχει δώσει στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα έστειλε ένα γράμμα που στην Εισαγγελέα που είπε ότι δεν πρέπει να κωλυσιεργεί η υπόθεση της Novartis. Το ότι το έδωσε στην δημοσιότητα ήταν λάθος» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, κάνοντας λόγο για «πλήγμα στη Δημοκρατία το κλίμα καχυποψίας στη Δικαιοσύνη».

«Εύχομαι όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και να δούμε την αλήθεια. Μακάρι να μην βρεθεί καμία πολιτική ενοχή» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον οποίο θα αλλάξουμε».

«Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερα στην κανονικότητα»

Ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε η κυβέρνηση ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω; αυτό είναι το δίλημμα. Αν το ερώτημα σε εμένα είναι αν θα δώσω 13η σύνταξη, το ερώτημα στον Κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα μας πάει στο ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις».

«Είναι ο μόνος πολιτικός που όσα λέει ακούγονται ως απειλές και όχι ως υποσχέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στον αρχηγό της ΝΔ.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το 2020 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί η μείωση του αφορολόγητου. «Δεν έγινα πρωθυπουργός την εποχή των παχιών αγελάδων. Έπρεπε να μοιράσω δίκαια τα βάρη».

Στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δε φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Λόγω της αναβαθμισμένης θέσης της χώρας η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα που μπορεί να απειλείται» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιτυχία και της Ά.Μέρκελ το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε στην ΕΕ»

Αναφορικά με την επίσκεψη της Ά.Μέρκελ στην Αθήνα αύριο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η κα Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια» κάνοντας λόγο για μία από τις μακροβιότερες καγκελαρίους η οποία πιστώνεται τα θετικά που είχε στην θητεία της.

«Είχαμε μια σχέση εμπιστοσύνης κανείς δεν ήθελε να κοροϊδέψει τον άλλον. Έρχεται στην Ελλάδα διότι θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία, ότι η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη και δεν είναι πλέον μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης. Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.

Πηγή: avgi.gr

σχετικά άρθρα

Ραλλία Χρηστίδου: Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα αναχρονιστικό και πολλών ταχυτήτων δημόσιο σχολείο
Ραλλία Χρηστίδου: Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα αναχρονιστικό και πολλών ταχυτήτων δημόσιο σχολείο
Η βουλευτής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας μας επιστρέφει σε λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος
Ραλλία Χρηστίδου: Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα αναχρονιστικό και πολλών ταχυτήτων δημόσιο σχολείο
Ντέιβιντ Μακάτι - Νεκρός γνωστός εστιάτορας του Λούισβιλ από αστυνομικά πυρά
Ντέιβιντ Μακάτι - Νεκρός γνωστός εστιάτορας του Λούισβιλ από αστυνομικά πυρά
Οι αστυνομικοί κράτησαν κλειστές τις ενσωματωμένες κάμερες και έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων
Ντέιβιντ Μακάτι - Νεκρός γνωστός εστιάτορας του Λούισβιλ από αστυνομικά πυρά
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - Σήμερα η ακρόαση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - Σήμερα η ακρόαση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων
Να στείλουν υπομνήματα όσοι δεν προσκλήθηκαν ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων , Γιώργος Στύλιος
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - Σήμερα η ακρόαση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων
ΠΟΕΔΗΝ: Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα επείγοντα του μαιευτηρίου «Έλ. Βενιζέλου»
ΠΟΕΔΗΝ: Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα επείγοντα του μαιευτηρίου «Έλ. Βενιζέλου»
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι δεν γινόταν διαλογή των ασθενών κατά την είσοδό τους
ΠΟΕΔΗΝ: Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα επείγοντα του μαιευτηρίου «Έλ. Βενιζέλου»