Ανασχηματισμός: Η Κατερίνα Παπακώστα στην Κυβέρνηση (Το βιογραφικό της)
Ανασχηματισμός

Μετά και τη χθεσινή εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε και τα τελευταία κομματια του παζλ με τον σημερινό ανασχηματισμό. Η ονοματολογία των τελευταίων ωρών ήταν έντονη.

Αμετακίνητοι έμειναν οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Καμμένος.

Οι εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης είναι η συμμετοχή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Κατερίνας Παπακώστα, εκτός μένουν Κοντονής, Κονιόρδου και Κουρουμπλής. Ο δεύτερος θα προταθεί για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, η Κ.Παπακώστα ορίστηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το βιογραφικό της

Γεννήθηκε στον Πειραιά.

Είναι παντρεμένη με τον Στρατηγό, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, Διευθυντή Οικονομικού του ΓΕΣ, μητέρα 2 παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αγγέλας.
Το επάγγελμά της είναι Δικηγόρος ενώ έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ειδίκευση Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 2000 και επανεκλέχθηκε  το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στην συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2014).

2000-2007:Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Συρίας. 

2007- 2009:Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Συρίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Εξελέγη Υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης στην Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έχει καταθέσει πληθώρα Επερωτήσεων, καθώς και προτάσεις νόμου, οι οποίες έγιναν Νόμοι του Κράτους (Ενδοοικογενειακή Βία, Σεξουαλική Παρενόχληση των γυναικών κατά την εργασία).Στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης.
Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. από το 1988, με ευθύνη για την ενημέρωση του πολιτικού προγράμματος.

Το 1990, η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα. Το 1997 εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο).

Το 2004 ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW). Το 2006 εξελέγη Αντιπρόεδρος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP-WOMEN).

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2009, την επανόρισε Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων, θέση την οποία διατηρεί ως και σήμερα. Με απόφαση του Προέδρου, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Εξελέγη δε, πρώτη στην Πολιτική Επιτροπή. Τον Ιανουάριο του 2012 εξελέγη Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Στις 26/10/2017 διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ.. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εκτιμήθηκε ότι η Βουλευτής έχει αντιταχθεί στις κεντρικές επιλογές του κόμματος, ενώ είναι γνωστές και οι διαφωνίες της με τον Αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη. Αφορμή αποτέλεσε συνεδρίαση της Βουλής όπου η Κ. Παπακώστα ζήτησε η συζήτηση να γίνει επί των θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αυτό την ίδια στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης ασκούσε κριτική εφ΄όλης της ύλης στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

 

σχετικά άρθρα

«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση
«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση
Μετά τα έξι χρόνια του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Λονδίνο σκόπευε να συνεχίσει τον πόλεμο αυτή τη φορά εναντίον μια...
«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση