Ο Μπουτάρης, το Pride, οι «Πόντιοι» και η ακροδεξιά υστερία
Κλίμα έντασης που κατέληξε στον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Οι εικόνες του μαινόμενο όχλου, που περικυκλώνει τον Γ.Μπουτάρη, τον καθυβρίζει, τον προπηλακίζει και τον ξυλοφορτώνει άγρια κατά τη διοργάνωση τελετής στη μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας έχουν κυριαρχήσει στο διαδίκτυο και την κοινή σφαίρα.

Επιχειρώντας να ερευνήσουμε την αλληλουχία των συμβάντων, παραθέτουμε μερικά στοιχεία ενδεικτικά του κλίματος που δημιουργήθηκε:

«Ο Μπουτάρης σπιλώνει την μνήμη των θυμάτων με το Pride»

Διάφορα ακροδεξιά site αλλά και ένα από τα πλέον γνωστά ενημερωτικά δίκτυα στην Ελλάδα, δημιούργησαν και συντήρησαν την άποψη πως ο Μπουτάρης «δίνει άδεια για το Pride, την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Βέβαια, ο Γ.Μπουτάρης και ο δήμος Θεσσ/νικης δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, καθώς πρόκειται για το 2ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, μια διαφορετική διοργάνωση από το γνωστό Thessaloniki Pride, το οποίο θα λάβει χώρα σε έναν μήνα!

Μάλιστα, για το «επίμαχο» φεστιβάλ, οι διοργανωτές δεν είχαν λάβει άδεια από τον δήμαρχο γιατί, πολύ απλά, δεν την ζήτησαν ποτέ. Ως πορεία/συγκέντωση διαμαρτυρίας, είχαν ενημερώσει μόνο την αστυνομία.

«Ο προδότης, φίλος των Σκοπιανών Μπουτάρης»

Οι φιλικές σχέσεις και οι από κοινού δράσεις με τον δήμαρχο της πόλης των Σκοπίων, έχουν γίνει «ενοχοποιητικό στοιχείο» από τους ίδιους κύκλους, ενώ η τοποθέτηση για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό χαρακτηρίζεται ως «προδοτική».

Άλλωστε, το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε από τα συλλαλητήρια επέτρεψε σε ορισμένους κύκλους να αισθάνονται αρκετή αυτοπεποίθηση ως εκφραστές της «λαϊκής βούλησης» και να επιτίθενται εναντίων των «αντεθνικώνς δρώντων»· είχε προηγηθεί η στοχοποίηση κοινωνινικών χώρων στην πόλη, που κορυφώθηκε με την φωτιά στην κατάληψη της Libertatia.

«Ο Εβραίος Μπουτάρης»

Από τα βασικά συστατικά της ακροδεξιάς ιδεολογίας είναι ο αντισημητισμός. Έτσι, ο Γιάννης Μπουτάρης φυσικά και έχει στιγματιστεί ως «εβραιόφιλος», λόγω της ανέγερσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος (το οποίο έχει γίνει δέκτης αρκετών επιθέσεων με την τελευταία να σημειώνεται στο Μακεδονικό Συλλαλητήριο), ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομιλίες-εκδηλώσεις για τους διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που άφησαν κατά χιλιάδες την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Το παιχνίδι της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επενδύοντας στο μίσος και στην πόλωση, οι ίδιοι κύκλοι έχουν επιχειρήσει και, ως ένα βαθμό, έχουν καταφέρει να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στις τελετές μνήμης των Ποντιακών Ενώσεων και να κινούνται ως οι άτυποι «θεματοφύλακες» της παράδοσης.

Είχε άλλωστε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του Γ.Κουμουτσάκου πριν 3 χρόνια από μέλη της Χ.Α και «συμπαθούντες» σε μια αντίστοιχη τελετή, στην Αθήνα.

«Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό. Όταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε προχθές το βράδυ στη Voria.gr» δήλωσε σχετικά με τους δράστες.

Τα παραπάνω στοιχεία σκιαγραφούν το προφίλ του «ανεπιθύμητου». Ο Γιάννης Μπουτάρης δέχθηκε μια επί της ουσίας φασιστική επίθεση, για τις αποστάσεις του από την ακροδεξιά ρητορική, τις δράσεις του για την αναγνώριση της σφαγής της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, την στάση του για τα δικαιώματα και τον σεβασμό των ατόμων LGBTQ.

Δηλαδή για τα στοιχειωδώς ανθρώπινα και δημοκρατικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως πολιτική οντότητα και θεσμικό πρόσωπο. Το συνολικό του πολιτικό στίγμα είναι ένα άλλο ζητούμενο. Προέχει η σαφής καταδίκη.

Δημήτρης Χρονόπουλος

σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Διάκριση μαθητών/τριών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στην BeSafeNet Olympiad 2020
Ευρωπαϊκή Διάκριση μαθητών/τριών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στην BeSafeNet Olympiad 2020
Ευρωπαϊκή Διάκριση μαθητών/τριών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στην Ολυμπιάδα Γνώσεων Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών BeSafeNet Olympiad 2020
Ευρωπαϊκή Διάκριση μαθητών/τριών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα στην BeSafeNet Olympiad 2020
«Ανυπαρξία προγραμματισμού και συνεχείς δυσκολίες στη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»
«Ανυπαρξία προγραμματισμού και συνεχείς δυσκολίες στη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Φίλης σχετικά με τα  προβλήματα στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
«Ανυπαρξία προγραμματισμού και συνεχείς δυσκολίες στη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»