Ο Μπουτάρης, το Pride, οι «Πόντιοι» και η ακροδεξιά υστερία
Κλίμα έντασης που κατέληξε στον ξυλοδαρμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Οι εικόνες του μαινόμενο όχλου, που περικυκλώνει τον Γ.Μπουτάρη, τον καθυβρίζει, τον προπηλακίζει και τον ξυλοφορτώνει άγρια κατά τη διοργάνωση τελετής στη μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας έχουν κυριαρχήσει στο διαδίκτυο και την κοινή σφαίρα.

Επιχειρώντας να ερευνήσουμε την αλληλουχία των συμβάντων, παραθέτουμε μερικά στοιχεία ενδεικτικά του κλίματος που δημιουργήθηκε:

«Ο Μπουτάρης σπιλώνει την μνήμη των θυμάτων με το Pride»

Διάφορα ακροδεξιά site αλλά και ένα από τα πλέον γνωστά ενημερωτικά δίκτυα στην Ελλάδα, δημιούργησαν και συντήρησαν την άποψη πως ο Μπουτάρης «δίνει άδεια για το Pride, την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Βέβαια, ο Γ.Μπουτάρης και ο δήμος Θεσσ/νικης δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, καθώς πρόκειται για το 2ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, μια διαφορετική διοργάνωση από το γνωστό Thessaloniki Pride, το οποίο θα λάβει χώρα σε έναν μήνα!

Μάλιστα, για το «επίμαχο» φεστιβάλ, οι διοργανωτές δεν είχαν λάβει άδεια από τον δήμαρχο γιατί, πολύ απλά, δεν την ζήτησαν ποτέ. Ως πορεία/συγκέντωση διαμαρτυρίας, είχαν ενημερώσει μόνο την αστυνομία.

«Ο προδότης, φίλος των Σκοπιανών Μπουτάρης»

Οι φιλικές σχέσεις και οι από κοινού δράσεις με τον δήμαρχο της πόλης των Σκοπίων, έχουν γίνει «ενοχοποιητικό στοιχείο» από τους ίδιους κύκλους, ενώ η τοποθέτηση για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό χαρακτηρίζεται ως «προδοτική».

Άλλωστε, το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε από τα συλλαλητήρια επέτρεψε σε ορισμένους κύκλους να αισθάνονται αρκετή αυτοπεποίθηση ως εκφραστές της «λαϊκής βούλησης» και να επιτίθενται εναντίων των «αντεθνικώνς δρώντων»· είχε προηγηθεί η στοχοποίηση κοινωνινικών χώρων στην πόλη, που κορυφώθηκε με την φωτιά στην κατάληψη της Libertatia.

«Ο Εβραίος Μπουτάρης»

Από τα βασικά συστατικά της ακροδεξιάς ιδεολογίας είναι ο αντισημητισμός. Έτσι, ο Γιάννης Μπουτάρης φυσικά και έχει στιγματιστεί ως «εβραιόφιλος», λόγω της ανέγερσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος (το οποίο έχει γίνει δέκτης αρκετών επιθέσεων με την τελευταία να σημειώνεται στο Μακεδονικό Συλλαλητήριο), ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομιλίες-εκδηλώσεις για τους διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που άφησαν κατά χιλιάδες την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Το παιχνίδι της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επενδύοντας στο μίσος και στην πόλωση, οι ίδιοι κύκλοι έχουν επιχειρήσει και, ως ένα βαθμό, έχουν καταφέρει να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στις τελετές μνήμης των Ποντιακών Ενώσεων και να κινούνται ως οι άτυποι «θεματοφύλακες» της παράδοσης.

Είχε άλλωστε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του Γ.Κουμουτσάκου πριν 3 χρόνια από μέλη της Χ.Α και «συμπαθούντες» σε μια αντίστοιχη τελετή, στην Αθήνα.

«Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό. Όταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε προχθές το βράδυ στη Voria.gr» δήλωσε σχετικά με τους δράστες.

Τα παραπάνω στοιχεία σκιαγραφούν το προφίλ του «ανεπιθύμητου». Ο Γιάννης Μπουτάρης δέχθηκε μια επί της ουσίας φασιστική επίθεση, για τις αποστάσεις του από την ακροδεξιά ρητορική, τις δράσεις του για την αναγνώριση της σφαγής της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, την στάση του για τα δικαιώματα και τον σεβασμό των ατόμων LGBTQ.

Δηλαδή για τα στοιχειωδώς ανθρώπινα και δημοκρατικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως πολιτική οντότητα και θεσμικό πρόσωπο. Το συνολικό του πολιτικό στίγμα είναι ένα άλλο ζητούμενο. Προέχει η σαφής καταδίκη.

Δημήτρης Χρονόπουλος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις
Δεύτερη φάση εγγραφών για όλα τα τμήματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ χωρίς καμία εξαίρεση ζητούν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου...
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις