Thumbnail
Στάση αναμονής τηρούν στη ΝΔ και ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση στον απόηχο των εναρκτήριων συνομιλιών του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων αλλά και των δηλώσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ

Επισήμως το Μοσχάτο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να προβεί σε σχόλια καθώς θέλει να διαμορφώσει σαφή εικόνα, αν και για ορισμένα γαλάζια στελέχη η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από τα όσα έγινε γνωστό.. ότι διημείφθησαν και τα όσα είπε ο κ. Νίμιτς, είναι ότι "υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Καταθέτει προτάσεις που και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να συζητήσουν". Κατά την ίδια αυτή εκτίμηση το προσεχές φόρουμ στο Νταβός, αλλά και η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάιο θα είναι δύο κρίσιμοι σταθμοί που θα δείξουν σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και αν επίκειται μια συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

Ωστόσο για τη ΝΔ το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναδεικνύεται σε μεγάλο αγκάθι στο εσωτερικό της με καθημερινά επεισόδια να αναστατώνουν το κλίμα. Από το Μοσχάτο πάντως θέλουν να υποβαθμίσουν τις συναντήσεις τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά με τις πανμακεδονικές οργανώσεις. Από τη χτεσινή συνάντηση μάλιστα του Σαμαρά αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται πλησιέστερα στην άποψη του συμβουλίου αρχηγών του 1992 για καμία χρήση του όρου Μακεδονία σε ότι αφορά το ονοματολογικό. Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το κύριο αυτή τη στιγμή είναι τα ζητήματα αλυτρωτισμού και το erga omnes (η χρήση του ονόματος έναντι όλων) που είναι δυσκολότερα ζητήματα από το όνομα, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σε ότι αφορά την "εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου".

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε τα πυρά της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Eρωτηθείσα (Alpha 9,89) σχετικά  με το "πλάγιο" μήνυμα του κ. Σαμαρά από τη στιγμή που η εκπρόσωπος των πανμακεδονικών οργανώσεων δήλωσε ικανοποιημένη από τη θέση του κ. Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Εγώ δεν ξέρω πλάγια μηνύματα ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτικών, ξέρω σοβαρά μηνύματα και επώνυμα μηνύματα. Ούτε ένας υπεύθυνος άνθρωπος μιλάει μέσω τρίτων. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη της ΝΔ, η άποψη της ΝΔ ήταν κατά τρόπο ενιαίο αποδεκτή".
Ενδεικτικό της όλης αναστάτωσης στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το γεγονός της καρατόμησης της προέδρου της διοικούσας επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη στο φόντο του Σκοπιανού –αν και επισήμως δεν αποδίδεται στην πρωτοβουλία της Βίκυς Ευταξά να ζητήσει πριν από μέρες από τα γαλάζια να απέχουν από πρωτοβουλίες όπως συλλαλητήρια και κείμενα υπογραφών για τη Μακεδονία. Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο διάδοχός της, Αντώνης Γυφτόπουλος θεωρείται στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ στους νομούς της Μακεδονίας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει των συλλαλητηρίου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ntountouka
Εκπαιδευτικό «ηφαίστειο» στην Ελλάδα: Μαζικός ξεσηκωμός κατά των Πειραματικών Σχολείων
Γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «εν κρυπτώ» αποφάσεις, κατάργηση των σχολείων της γειτονιάς και κατηγοριοποίηση μαθητών
Εκπαιδευτικό «ηφαίστειο» στην Ελλάδα: Μαζικός ξεσηκωμός κατά των Πειραματικών Σχολείων
Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου
Σε ανάρτησή της τόνισε ότι το σύστημα και ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να την παρουσιάσουν γραφική και να την παραπλανήσουν, παρά τις δημόσιες...
Μαρία Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου
καραχα
Αιχμηρή κριτική Καραχάλιου κατά Καρυστιανού: Δημοφιλής είναι και η Μενεγάκη, γιατί να μην μπει στην πολιτική; (Βίντεο)
Τόνισε ότι η δημοφιλία δεν αρκεί για πολιτική επιτυχία, υπογραμμίζοντας πως η ηγεσία απαιτεί όρια, αυτοέλεγχο και συνεργασία
Αιχμηρή κριτική Καραχάλιου κατά Καρυστιανού: Δημοφιλής είναι και η Μενεγάκη, γιατί να μην μπει στην πολιτική; (Βίντεο)