25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά Ελληνοφρένειας - Επιστολή στο ΕΣΡ με κατηγορίες για σεξισμό
Τι αναφέρουν

Κατά της σατυρικής τηλεοπτικής εκπομπής "Ελληνοφρένεια" στρέφονται 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή τους στο ΕΣΡ.

Οι βουλευτές κατηγορούν τους συντελεστές της εκπομπής ότι αναπαρήγαγαν σεξιστικά πρότυπα, με αφορμή ένα σκετς που συμπεριλάμβανε υπάλληλο της Βουλής.

Καταγγέλλουν, συγκεκριμένα, ότι κατά τη διάρκεια της εκπομπής στις 30/5/2017, "στο όνομα της σάτιρας", η υπάλληλος του Κοινοβουλίου βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο.

Τα σχόλια αυτά, σύμφωνα με τους βουλευτές, σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας, ενώ διαβιβάζουν στο ΕΣΡ και το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή και υπογραμμίζουν ότι παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα "χιονοστιβάδας" σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

"Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνον μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ιδεολογίας καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες – στην προκείμενη περίπτωση, έμφυλες διακρίσεις", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιούν ότι "η αναπαραγωγή έμφυλων στερεότυπων, η σεξιστική εικόνα και η σεξιστική γλώσσα οδηγούν, τελικά, όχι μόνο σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αλλά, εν τέλει, απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία".

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι "ο σεξισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι όχι μόνο υπονομευτικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας". Οι βουλευτές ζητούν από το ΕΣΡ να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

σχετικά άρθρα