Thumbnail
Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία άντεξε η οικονομία ανέκαμψε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσουμε για την οργάνωση ενός διαλόγου για την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου ευημερία είναι η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή δουλειά, σε ένα βιώσιμο κράτος.

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, σημείωσε.

«Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

«Με τελικό στόχο να ξανασταθεί η κοινωνία στα πόδια της οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους τοπικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τους βασικούς αυτούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τα εξής:

  • Πρώτον, στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  • Δεύτερον, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων.
  • Τρίτον, ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
  • Τέταρτον, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι μόνο υπόθεση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων αλλά αφορά τους πάντες μέχρι και τα υπουργεία που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα, ανέφερε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa panepistimio
ΕΚΠΑ: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2025 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2025, με τίτλο «Μουσεία και...
ΕΚΠΑ: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2025 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
ekpaideytikoi-athina-apergia
Μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο όπου εκδικάζεται άλλη μια προσφυγή
Συγκέντρωση την Παρασκευή 16/5/2025 έξω από το χώρο του Διοικητικού Εφετείου στις 9:30
Μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Εφετείο όπου εκδικάζεται άλλη μια προσφυγή