Thumbnail
υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

Οι θέσεις του δημάρχου Λέσβου για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015», απαντά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα στο δήμαρχο Λέσβου ως απάντηση στη χτεσινή επιστολή του κ. Γαληνού με θέμα «Τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο Λιμένα Μυτιλήνης».

Ο Γ. Μουζάλας κάνει έκκληση «να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για την διαμορφωμένη κατάσταση», «να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και «να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές».

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι με την κοινή τους δράση τη διετία 2015-2016 κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος και κάτοικοι, «όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Στη συνέχεια ο υπουργός διαβεβαιώνει «ότι γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού» και υπενθυμίζει τις «ενισχυτικές και ανταποδοτικές δράσεις» της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, η αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ, ο προγραμματισμός για τη δημιουργία νέου λιμένα και νέου κολυμβητηρίου, καθώς και η ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο.

Ο κ. Μουζάλας καταλήγει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «μαζί θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες» και συμπληρώνει: «Αναμένω άμεσα την επόμενη συνάντησή μας για να προσδιορίσουμε μαζί τις ελάχιστες αναγκαίες λύσεις ώστε να ανταποκρθούμε στις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι και οι δύο απευχόμαστε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλκοολ
Τέλος στην πρόσβαση ανηλίκων σε αλκοόλ και καπνό - Το ψηφιακό «τείχος» προστασίας της νέας γενιάς
Το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες που σκοπεύουν να αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα πρόσβασης σε εθιστικές ουσίες
Τέλος στην πρόσβαση ανηλίκων σε αλκοόλ και καπνό - Το ψηφιακό «τείχος» προστασίας της νέας γενιάς
απολυτη
Ανοιχτό μέτωπο γονέων και εκπαιδευτικών στη Νέα Σμύρνη κατά του Εθνικού Απολυτηρίου
Εκδήλωση - συζήτηση για το «νέο» Λύκειο: Οι αλλαγές που φέρνουν εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε όλες τις τάξεις
Ανοιχτό μέτωπο γονέων και εκπαιδευτικών στη Νέα Σμύρνη κατά του Εθνικού Απολυτηρίου
κουβα
Δύο ρωσικά πλοία με πετρέλαιο και φυσικό αέριο φτάνουν στην Κούβα και σπάνε το εμπάργκο των ΗΠΑ
Οι αποστολές αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το νησί αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών, ενώ η ρητορική του...
Δύο ρωσικά πλοία με πετρέλαιο και φυσικό αέριο φτάνουν στην Κούβα και σπάνε το εμπάργκο των ΗΠΑ
φιλολογοι
Ιστορικό υψηλό συνταξιοδοτήσεων: 746 εκπαιδευτικοί αποχωρούν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Αττικής το 2026
Ρεκόρ παραιτήσεων και αδειών άνευ αποδοχών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ιστορικό υψηλό συνταξιοδοτήσεων: 746 εκπαιδευτικοί αποχωρούν από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Αττικής το 2026