Thumbnail
Γράφει ο Βασίλης Ριζάς

Έχουν περάσει τρία εικοσιτετράωρα από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, που προκάλεσε τον θάνατο 95 τουλάχιστον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 250, και η διεθνής κοινότητα παραμένει συγκλονισμένη. Η αιματηρή επίθεση σύμφωνα με  την Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν(KCK) είναι συνωμοσία του Ερντογάν που όπως φαίνεται θέλει να κόψει τις ορέξεις των Κούρδων για πολιτισμική και πολιτική αυτονομία. Δεν διστάζουν δε, να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και με παρακρατικούς μηχανισμούς. Η σφαγή στην Άγκυρα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά τούρκικων πολεμικών επιχειρήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις κουρδικές πόλεις Τσίζρε, Σιρνέκ ,Σουρούτς, Φαρκίν και Νίσιβη.


Οι δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου, ότι δηλαδή  η επίθεση είναι τρομοκρατικό χτύπημα με πιθανούς θύτες είτε το PKK σε συνδυασμό με το κουρδικό κόμμα HDP και την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C ,είτε τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση του εσωτερικού της Τουρκίας, φανερώνουν την υποκρισία αλλά και την αδυναμία για την εύρεση μιας λύσης για το κουρδικό ζήτημα. Είναι με λίγα λόγια συνέχεια της ρητορικής που ακολουθεί όλα αυτά τα χρονιά ο Ερντογάν με βασικό σκοπό να δώσει τέλος στις βλέψεις των Κούρδων για αυτονομία.


Τα παραπάνω λεγόμενα Ερντογάν και Νταβούτογλου μπορούν να ερμηνευτούν ως εξής : Θεωρούμε τους Κούρδους μία τεράστια απειλή για το εσωτερικό της χώρας μας και θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο για να  σταματήσουμε κάθε απόπειρα τους για να αναδείξουν το κουρδικό ζήτημα. Άλλωστε ένας από τους βασικούς άξονες άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ( όπως εκφράζεται και από το δόγμα Νταβούτογλου), είναι η διευθέτηση ( ή μάλλον η εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί τα συμφέροντα της Άγκυρας πρωτίστως) του κουρδικού, προκειμένου η Τουρκία να διεκδικήσει έναν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο. Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα εκ των έσω , η τούρκικη εξωτερική πολιτική θα επηρεάζεται από αυτά  σε μεγάλο βαθμό.

Πρέπει επίσης να τονιστεί το γεγονός ότι η βομβιστική επίθεση έγινε σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, αναμενόταν να προτείνουν εκεχειρία με το τούρκικο κράτος και κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται λοιπόν ότι μέσω αυτής της επίθεσης που στοχεύει την ειρήνη του έθνους σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, δημιουργείται ένα κλίμα έντονης πόλωσης, κάτι που προφανώς και συμφέρει την Τουρκία για δύο λόγους. Αφενός μεν γιατί η κοινή γνώμη θα θεωρήσει ότι το αιματηρό χτύπημα είχε τη σφραγίδα του HDP  και επομένως πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Ερντογάν από φόβο θα τον στηρίξουν στις επόμενες εκλογές. Αφετέρου η πόλωση θα δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αποκλείσει σταδιακά τους Κούρδους από την πολιτική αλλά και να τους αφαιρέσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης.

Εν ολίγοις, φαίνεται πως ο αριθμός των θυμάτων δεν θα τελειώσει εδώ όσο η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να κρατά αυτήν την αδιάλλακτη στάση. Πιθανώς να υπάρξουν αντίποινα από Κούρδους αντάρτες του PKK. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η λύση στο κουρδικό δεν θα δοθεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις και μέσω της βίας. Από το 1984 μέχρι και σήμερα σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος βίας σε συνδυασμό με μία αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πολιτική από την πλευρά της Άγκυρας. Η λύση πρέπει να στηριχτεί στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις .

Ριζάς Βασίλης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία.jpg
Εκπαιδευτικός, είδος αναλώσιμο: Μια μαρτυρία από μια αναπληρώτρια εκπαιδευτικό
Στο ύψος του Γρανίτη έχασα τον έλεγχο του αυτοκινήτου που γλίστρησε και μετά από μια σειρά ελιγμών και αφού πέρασα στο αντίθετο ρεύμα ενώ ερχόταν...
Εκπαιδευτικός, είδος αναλώσιμο: Μια μαρτυρία από μια αναπληρώτρια εκπαιδευτικό
prosklisi.jpg
Εύβοια: Μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Από ξένον τόπο» το Σάββατο 28 Ιανουαρίου
Στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη διδακτική της προσέγγιση στο σχολείο
Εύβοια: Μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Από ξένον τόπο» το Σάββατο 28 Ιανουαρίου