Thumbnail
Σωρευτικές αναλήψεις μέχρι 420 ευρώ την εβδομάδα

Κανονικά θα ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη την Επικράτεια σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει ποιες συναλλαγές επιτρέπονται αλλά και ποιες είναι οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν στις αναλήψεις μετρητών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την προσεχή Δευτέρα εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ που υπερβαίνουν τα 60 ευρώ ημερησίως ωστόσο οι καταθέτες μπορούν να πραγματοποιούν σωρευτικές αναλήψεις ανά εβδομάδα έως του ποσού των 420 ευρώ.

Επίσης απαγορεύονται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί ή να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφισταμένους λογαριασμούς. Ανοιγμα λογαριασμών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για πληρωμή μισθοδοσίας, πληρωμή υποχρεώσεων καταθέτη προς τράπεζα, για την καταβολή νέων συντάξεων ή νέων προνοιακών επιδομάτων, εκκαθάριση συναλλαγών καρτών, εξυπηρέτηση νεοΙδρυθέντων, εξυπηρέτηση εταιρειών star-up, κατάθεση μετρητών ως εγγύηση, κ.ά.

Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.

Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται η καταβολή, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό.

Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ, παρατείνονται έως και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Εφορίες.

Σημειώνεται τέλος, ότι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δύναται να αίρονται, τροποποιούνται ή καταργούνται περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΠΝΠ, ή να προστίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών ή πράξεων και να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα.

Πηγή: enikonomia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δρόμοι στην Αθήνα
Σε τροχιά υλοποίησης ο δρόμος Ιωάννινα–Κακαβιά: Αθήνα–Αλβανία σε 4 ώρες και 30 λεπτά
Ξεκίνησαν οι εργασίες για το έργο των 310 εκατ. ευρώ που αλλάζει τον χάρτη των μετακινήσεων στη Δυτική Ελλάδα
Σε τροχιά υλοποίησης ο δρόμος Ιωάννινα–Κακαβιά: Αθήνα–Αλβανία σε 4 ώρες και 30 λεπτά
αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας
Στο εδώλιο οι αστυνομικοί για ομαδικό βιασμό 19χρονης – «Ενώ ζητούσα βοήθεια ξεκίνησε να κάνει το ίδιο»
«Φάνηκε από το βλέμμα του ότι ήδη ήξερε. Και από τις πράξεις του. Ήταν συνεννοημένο σίγουρα».
Στο εδώλιο οι αστυνομικοί για ομαδικό βιασμό 19χρονης – «Ενώ ζητούσα βοήθεια ξεκίνησε να κάνει το ίδιο»