Πολιτική 0

Χιλιάδες στους δρόμους της Βρετανίας με συνθήματα για υψηλότερους μισθούς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέλφαστ

Τους δρόμους του Λονδίνου κατέκλυσαν χθες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθών, που έχουν συρρικνωθεί κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα από το 2008, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, παρά την συγκριτικά καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, άρχισε μετά το μεσημέρι και έφτασε μέχρι το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, το Χάιντ Παρκ.

Η πορεία, που ονομάζεται «Η Βρετανία χρειάζεται μια αύξηση μισθού», οργανώνεται από τη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG).

«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο πάγωμα των μισθών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του κόσμου παρά την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η γενικός γραμματέας της TUG, η Φράνσις Ο' Γκρέιντι.

Η πορεία αυτή ολοκληρώνει μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις διαφόρων κινημάτων με κοινωνικά αιτήματα στη Βρετανία. Τη Δευτέρα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες για να αξιώσουν αυξήσεις μισθών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών εναντίον της κυβέρνησης έχουν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή κοντά στο Κοινοβούλιο σχεδιάζουν να αρχίσουν ένα κίνημα με το όνομα «Occupy Democracy». Περίπου 50 παρέμεναν ακόμη εκεί το πρωί σήμερα, τυλιγμένοι με κουβέρτες και πίνοντας τσάι.


ΛΟΝΔΙΝΟ




Οι διαδηλώσεις σημειώνονται ενώ η ανεργία πρόσφατα υποχώρησε στο 6%, είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, κι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 3% το 2014. Αλλά σε πραγματικές τιμές, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,9%, δηλαδή λιγότερο από τον πληθωρισμό.


Εκτός από τις πόλεις της Αγγλίας μεγάλες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας έγιναν και στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Γένοβα, τη Μπολόνια και το Παλέρμο. Οι διαδηλωτές της Ιταλίας διαδήλωσαν κατά της λιτότητας αλλά και κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

 




 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική