PANELLINIES
«Το μόνο που καταφέρνουν είναι η Φυσική επιστήμη να γίνει απωθητική και να εγγραφεί στις συνειδήσεις των παιδιών ως ένα αποσπασμένο από την φυσική και κοινωνική πραγματικότητα στείρο μάθημα»

Δεν έφτανε που για μια ακόμα χρονιά οι λαϊκές οικογένειες μάτωσαν οικονομικά για να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηριακών μαθημάτων ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με το όνειρο να μπουν στη σχολή επιλογής τους! Δεν έφτανε που φέτος οι υποψήφιοι μαθητές βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε συνθήκες καύσωνα, αφού το «πράσινο» και «ψηφιακό» σχολείο στο οποίο ομονοούν Ε.Ε. – ΣΕΒ και κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών, δεν έχει στις προτεραιότητές του την εξασφάλιση σύγχρονων και ανθρώπινων κλιματικών συνθηκών στις αίθουσες! Ήρθε να ολοκληρώσει την άθλια αυτή εικόνα και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου, με ένα δεκασέλιδο ιδιαίτερα απαιτητικών θεμάτων στη Φυσική, να κόψει τα πόδια των μαθητών μας! 

Είναι ντροπή να παίζουν με τις αντοχές και τα όνειρα των παιδιών!

Τι να πρωτοπεί κανείς! Ότι ακόμα και συνάδελφοι με μεγάλη εμπειρία χρειάστηκαν χρόνο συγκρίσιμο με αυτόν που δίνεται στα παιδιά στις εξετάσεις για να λύσουν τα θέματα, πόσο μάλλον οι μαθητές που θα χρειάζονταν κανένα τετράωρο για να μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς; Ότι βάζοντας τόσο απαιτητικά θέματα, ουσιαστικά χωρίς διαβάθμιση, είναι πιθανό ένας μαθητής που έχει κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία, να καταρρεύσει ψυχολογικά και να τα παρατήσει, ενώ έχει γνώσεις; Να σταθούμε στο δισέλιδο(!) 4ο θέμα στο οποίο «στρίμωξαν» μηχανικό ταλαντωτή, ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, δυναμικό ηλεκτρισμό και μαγνητισμό, δημιουργώντας για ακόμα μια φορά ένα υποθετικό φυσικό σύστημα που δεν το συναντάς στην φύση, αλλά και ως τεχνολογικό «επίτευγμα» να μας πουν πού χρησιμοποιείται;;!! 

Το μόνο που καταφέρνουν είναι η Φυσική επιστήμη να γίνει απωθητική και να εγγραφεί στις συνειδήσεις των παιδιών ως ένα αποσπασμένο από την φυσική και κοινωνική πραγματικότητα στείρο μάθημα, ένα πέλαγος από αφηρημένα νοητικά σχήματα να ταλαιπωρούν τους δύσμοιρους μαθητές!  

Δεν έφτανε λοιπόν το χρηματιστήριο ενέργειας που στενάζει την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, τώρα έχουμε και τα θέματα των εξετάσεων να παίζουν με το «χρηματιστήριο» - ασανσέρ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, παίζοντας με τις προσδοκίες των μαθητών! Άλλωστε, αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και σε άλλα μαθήματα όπως η Βιολογία και η Ιστορία! Γιατί είναι σαφές ότι όλος αυτός ο κόφτης, υπηρετεί αντικειμενικά των πολιτικό στόχο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για λιγότερα τμήματα στο δημόσιο πανεπιστήμιο με λιγότερους εισακτέους, λιγότερους επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια που ήδη λειτουργούν ή ετοιμάζονται να λειτουργήσουν! 

Οι επιστήμες, ως οι πιστότεροι καθρέφτες της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας, είναι απελευθερωτική δύναμη για τον άνθρωπο και γι’ αυτό πρέπει να γίνονται κτήμα όλων το μαθητών και όχι να χρησιμοποιούνται, όπως εδώ ως κόφτες, για να προχωρούν τους σχεδιασμούς τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  

Μόνο η οργανωμένη πάλη εκπαιδευτικών – γονιών – μαθητών μπορούν να αναχαιτίσουν αυτή την αντιδραστική πολιτική πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και τσακίσματος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Αυτός είναι ο δικός μας «μονόδρομος» και συνεχίζουμε να τον βαδίζουμε θαρρετά και συλλογικά, με την επιστημονική γνώση στο πλευρό μας!

Υ.Γ.: Μάλλον φαίνεται να μπερδεύτηκαν λίγο οι υπεύθυνοι της ΚΕΕ με το κβαντικό φαινόμενο σήραγγας και θεώρησαν ότι η κυματοσυνάρτηση του μακροσκοπικού συστήματος «μαθητής» μπορεί εύκολα να απλώσει πέρα από τα όρια του φράγματος δυναμικού «δύσκολα θέματα φυσικής», καθιστώντας απλό ζήτημα(!) το να περάσουν αρκετοί υποψήφιοι αυτόν τον σκόπελο!

* Μερτίκας Παναγιώτης
Μέλος του ΝΤ Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένος με την ΔΑΣ
Δύο MSc στη Θεωρητική Φυσική
(Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης και Βαρύτητα – Κοσμολογία οι εργασίες στο καθένα αντίστοιχα)
Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_2.jpg
Σχολεία Αττικής: «Απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις  του Δημοτικού»
«Με ευθύνη του Υπουργείου δημιουργείται μια απαράδεκτη κατάσταση όπου δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις του Δημοτικού»
Σχολεία Αττικής: «Απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα στις Α και Β τάξεις  του Δημοτικού»
teacher daskalos
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Θα βρίσκονται στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές;
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας