golearn-engl_970-250
Επαγγέλματα τα οποία πριν 15-20 χρόνια δεν υπήρχαν καν ως ορολογία στη σύγχρονη αγορά εργασίας αποτελούν ήδη μια νέα πραγματικότητα.

Τα τεράστια βήματα στην τεχνολογία αλλά και οι απρόβλεπτες επιπτώσεις της πανδημίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, λειτουργούν ως καταλύτης σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα. Επαγγέλματα τα οποία πριν 15-20 χρόνια δεν υπήρχαν καν ως ορολογία, όπως για παράδειγμα οι social media managers, οι 3D specialists, οι UX Designers και αρκετά ακόμη, στη σύγχρονη εκπαίδευση και αγορά εργασίας αποτελούν μια πραγματικότητα.

Εύλογα, μαθητές και φοιτητές στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, προσπαθώντας να συνδυάσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και τις αναδυόμενες ευκαιρίες ή την εξειδίκευση σε ένα επάγγελμα του μέλλοντος, συχνά αναζητούν προγράμματα σπουδών και τμήματα που οδηγούν σε καινοτόμες ειδικότητες. Εκείνο όμως που συχνά διαφεύγει σε πολλούς υποψηφίους είναι πως, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι καινοτόμες ειδικότητες και πεδία σχετίζονται με κλασικές επιλογές και παραδοσιακά προγράμματα σπουδών. Βέβαια, αρκετοί είναι οι μαθητές που λόγω επιφανειακής πληροφόρησης συχνά απορρίπτουν κάποια τμήματα γιατί τα έχουν ταυτίσει με συγκεκριμένα «μονοπάτια καριέρας» η/και γονείς που αδυνατούν να συνδέσουν κάποιους παραδοσιακούς κλάδους επιστημών με τις τρέχουσες εξελίξεις.

5 κλασικές σπουδές που ανοίγουν το δρόμο σε καινοτόμες ειδικότητες

Υπό αυτό το πρίσμα, παραθέτουμε ακολούθως 5 γνωστά πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία αποτελούν μια άρτια βάση και αφετηρία, προκειμένου ο αυριανός απόφοιτος να μπορέσει να μεταπηδήσει ή και να ειδικευθεί σε ένα καινοτόμο πεδίο. Ειδικότερα:

1. Γεωπονία (ενδεικτικά: Α.Π.Θ., Γ.Π.Α., Δ.Π.Θ.): Τα Τμήματά Γεωπονίας είναι ένα από τα πρώτα ιδρυθέντα Τμήματα των Ελληνικών ΑΕΙ και από τους γνωστούς κλάδους. Υπηρετώντας ωστόσο αυτήν την ευρύτατη επιστήμη μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για να εργαστεί κάποιος μελλοντικά ως  Βιοτεχνολόγος, Μηχανικός Τροφίμων, Γενετιστής.

2. Φαρμακευτική (Ε.Κ.Π.Α.-Α.Π.Θ.): Η Φαρμακευτική είναι απο τις πρώτες επιστήμες που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά το 1835 υπεγράφη Β.Δ. για τη σύσταση στην Αθήνα «θεωρητικού και πρακτικού καταστήματος Χειρουργίας, Ιατρικής και Φαρμακοποιίας», δηλαδή ακριβώς ένα χρόνο πριν απο το Β.Δ. του 1836 με το οποίο συστάθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρά λοιπόν τη μακροχρόνια παρουσία του και πάρα το γεγονός πως συχνά συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το επάγγελμα του φαρμακοποιού, το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί μια άρτια βάση για κάποιον που ενδιαφέρεται να εργαστεί μελλοντικά ως Τοξικολόγος, Υπεύθυνος Συμμόρφωσης, Ελεγκτής Ποιότητας.

3. Μηχανολόγων Μηχανικών (ενδεικτικά: Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας): Αποτελώντας μια από τις πλέον κλασικές πολυτεχνικές ειδικότητες, ο απόφοιτος του τμήματος δύναται μελλοντικά να εξειδικευθεί ως Εμβιομηχανικός, Μηχανικός Υλικών, Βιομηχανικός Σχεδιαστής.

4. Μαθηματικό (ενδεικτικά: Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Κρήτης): Μαζί με το Φυσικό και το Χημικό αποτελούν στους μαθητές των θετικών επιστημών τις πιο γνωστές και οικείες επιστήμες. Ωστόσο, σε πολλούς συνδέονται -κατά κύριο λόγο- με την εκπαίδευση και μόνο. Εσφαλμένα βέβαια, καθώς ο απόφοιτος του μαθηματικού (όπως και του φυσικού ακολούθως) μπορεί, ενδεικτικά, να δραστηριοποιηθεί ως Αναλογιστής, Αναλυτής Δεδομένων, Βιοστατιστικός κ.ά.

5. Φυσικό (ενδεικτικά: Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωάννινων.): Νανοτεχνολόγος, Αυτοματιστής, Ακτινοφυσικός.

Στα προαναφερθέντα τμήματα, όπως και σε πάρα πολλά ακόμη, οι προπτυχιακές σπουδές, είτε μέσω των κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου είτε ως βασικό υπόβαθρο αποτελούν το εφαλτήριο για να μπορέσει ο αυριανός φοιτητής να ακολουθήσει κλάδους και επαγγέλματα του μέλλοντος. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση, συχνά τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι αυτά που θα του παρέχουν και τις εξειδικευμένες γνώσεις όπως και η πρακτική εμπειρία ή και επαγγελματικές εκπαιδεύσεις.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, έτσι και εδώ, το πρώτο βήμα είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει ενημερωθεί σωστά μέσω εξειδικευμένων συμβούλων και στελεχών επαγγελματικού προσανατολισμού, να έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και στο δρόμο προς τις πανελλαδικές ή και αποφοιτώντας από τη σχολή του να έχει μια αντικειμενική εικόνα των επιλογών που μπορεί να ακολουθήσει.

Σύνταξη - επιμέλεια:

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, www.diakrotima.gr

kalaitzidis_diakrotima_0.jpg

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού – www.employ.edu.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Δείτε τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα τμήματα

Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Έκτακτο επίδομα σε 80000 ανέργους - Προλάβετε τις αιτήσεις - Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

simopoulos dionisis
Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος. Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου έδινε μάχη με...
Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος
Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας
Τραγική κατάληξη είχαν οι καλοκαιρινές διακοπές για μία γυναίκα περίπου 50 ετών, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.
Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς φορολογούμενες επιχειρήσεις
Στην τελική ευθεία το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς φορολογούμενες επιχειρήσεις