Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των ημερών και θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων

Οι προβλέψεις όσων ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά θέματα και τις πανελλήνιες εξετάσεις, ανεβάζουν τον αριθμό, όσων μείνουν εκτός ΑΕΙ, σε 45.000 έως 50.000. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από περίπου 25.000 οι οποίοι θα μείνουν εκτός λόγω του αριθμού των εισαγομένων και περίπου άλλοι τόσοι  από το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.).

Ωστόσο το υπουργείο παιδείας χειρίζεται το θέμα, το οποίο θα προκαλέσει αντιδράσεις, ομολογουμένως με πολύ καλό τρόπο.

Μείωσε κατ΄ ελάχιστο τον αριθμό εισαγομένων και με τα σχετικά εύκολα  θέματα οι υποψήφιοι έλαβαν καλές βαθμολογίες με αποτέλεσμα οι εισαγωγές με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση δεν θα υπάρχουν.

Βέβαια ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα μείνει εκτός, λόγω της Ε.Β.Ε., αλλά και γι΄ αυτούς το υπουργείο έχει προνοήσει, καθιέρωσε το παράλληλο μηχανογραφικό με το οποίο δίνεται η δυνατότητα να εισαχθεί ένα μέρος των υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία εμφανίζονται με τον τρόπο αυτό κάτι σαν πανεπιστήμια!

 Όμως και αυτό το μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα. Η δυνατότητα απορρόφησης των ΔΙΕΚ (ΥΠΑΙΘ, ΟΑΕΔ, Υπουργείου Υγείας) περιορίζεται στις 8.000 περίπου. Για τους υπόλοιπους το ΥΠΑΙΘ δεν προτείνει κάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφού δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από τα ΔΙΕΚ υπάρχουν τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και επιπλέον υπάρχουν και τα κολέγια τα οποία είναι ισοδύναμα με τα πανεπιστήμια και δεν χρειάζονται πανελλαδικές αρκεί οι υποψήφιοι να διαθέτουν χρήματα για τα δίδακτρα.

Υπάρχει άλλη διέξοδος, για όσους εκ των πραγμάτων, μείνουν εκτός των πανεπιστημίων, των ΔΙΕΚ, των ΙΙΕΚ και των κολεγίων;

Υπάρχει η λύση εγγραφής στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ.

Η εγγραφή αυτή δεν έχει την έννοια ότι ξαναγράφεται κανείς σε Λύκειο, ενώ το έχει τελειώσει, γράφεται διότι επιθυμεί να αποκτήσει Πτυχίο ειδικότητας με σκοπό να βρει διέξοδο στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσει σπουδές στα ΑΕΙ μέσω των πανελλαδικών του ΕΠΑ.Λ. με απαλλαγή παρακολούθησης των γενικών μαθημάτων.

Η λύση αυτή είναι βέβαια γνωστή στο υπουργείο παιδείας το οποίο δεν αναφέρει προς ενημέρωση κάτι σχετικό. Ο λόγος είναι προφανής, η κυβέρνηση επιθυμεί να παραχωρήσει ένα μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ιδιώτες και τα δημόσια ΕΠΑ.Λ. είναι 404 ενώ τα ιδιωτικά 1  ή 2  με μικρό αριθμό μαθητών. Συνεπώς το ενδιαφέρον παραχώρησης στους ιδιώτες είναι στραμμένο στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα κολέγια.

Πάντως  όσοι εγγραφούν σε ΕΠΑ.Λ. θα ανακαλύψουν ένα αξιόλογο σχολείο το οποίο είναι υποτιμημένο από την πολιτεία και την κοινωνία και θα έχουν ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης και συνέχισης σπουδών.

Ίδωμεν

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης

Εκπαιδευτικός – Ερευνητής

Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοί
Πως έχουν διαμορφωθεί τα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης (Προϊστάμενοι, Σύμβουλοι, Διευθυντές)
Τι επιδόματα παίρνουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης,...
Πως έχουν διαμορφωθεί τα επιδόματα των στελεχών της εκπαίδευσης (Προϊστάμενοι, Σύμβουλοι, Διευθυντές)
Κριτική από τα "μέσα": «Η συνδικαλιστική κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς»
«Ένα ευπρόσδεκτο συνδικαλιστικό δωράκι στην κυβέρνηση, από μια ΟΛΜΕ που έχει καταντήσει εργοδοτικό σωματείο με την σφραγίδα μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ»
Κριτική από τα "μέσα": «Η συνδικαλιστική κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς»