Πανελλήνιες 2021: Ποιες αλλαγές θα γίνουν
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Πολλές είναι οι αλλαγές που προτάθηκαν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τι ακριβώς θα ισχύσει;

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021. Με φόντο τις νέες αλλαγές στο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι αλλά και οι οικογένειές τους αγωνιούν για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μία σειρά τις νέες ρυθμίσεις για τις πανελλήνιες 2021 από τις ανακοινώσεις που έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές της Γ'  Λυκείου που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

1. Θεσμοθετείται η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα έχει λόγο για τη βάση που θα καθορίσει και τους εισακτέους σε αυτό.
Θα βγαίνει το ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου που εξετάζονται και στο οποίο ανήκει το πανεπιστημιακό τμήμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αυτή η επιλογή έγινε για να ενισχυθεί η αυτονομία των ΑΕΙ αφενός, αφετέρου για να μπορεί ο φοιτητής να φοιτήσει κανονικά και να ολοκληρώσει έγκαιρα τις σπουδές του.

2.Συμπλήρωση πρώτου μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν όχι ένα αλλά δύο μηχανογραφικά.
Το πρώτο μηχανογραφικό θα έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών σχολών. Ξεχνάμε τον απεριόριστο αριθμό σχολών που σταύρωναν μέχρι τώρα.
Από ό,τι έγινε γνωστό θα συμπληρώνονται από 10 έως 15 τμήματα. Μπορεί όμως να είναι και περισσότερα. Αυτή θα είναι η λεγόμενη Α φάση.

3.Συμπλήρωση δεύτερου μηχανογραφικού

Μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Α Φάσης, δηλαδή πόσοι πέρασαν ή όχι με τις πρώτες επιλογές του Α μηχανογραφικού θα περάσουμε στη Β φάση. 
Πρόκειται για τη συμπλήρωση του Β Μηχανογραφικού. Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες μέσα στις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν εκ νέου τις σχολές που αυτή τη φορά έχουν κενές θέσεις. Ενώ στο Α Μηχανογραφικό οι σχολές θα είναι περιορισμένες, με σκοπό να ξεκαθαρίσουν γρήγορα οι σχολές με μεγάλα ποσοστά πρώτης προτίμησης, στο Β Μηχανογραφικό οι επιλογές Σχολών θα είναι πολλές οπότε ο υποψήφιος θα έχει μεγάλο εύρος σχολών να επιλέξει.

Το πιο πιθανό είναι οι σχολές πρώτης γραμμής, αυτές που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των επιλογών των υποψηφίων να μην βρίσκονται στο Β Μηχανογραφικό

4.Πότε θα γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι εισήχθησαν;

Κάποιοι υποψήφιοι θα μάθουν τη σχολή που πέρασαν περίπου στο τέλος του Ιουλίου, όταν θα εκδοθούν τα αποτελέσματα από το Α Μηχανογραφικό. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που δεν πέρασαν με την πρώτη επιλογή τους (ή τη δεύτερη ή την τρίτη κοκ) θα περιμένουν τα αποτελέσματα του Β Μηχανογραφικού κατά το τέλος του Αυγούστου.

μαθήτρια, υπολογιστής, παράθυρο, πανελλήνιες πανελλαδικές εξετάσεις 2021

5.Θα υπάρξει μείωση εισακτέων;

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί σχέδιο δραστικής μείωσης των εισακτέων και περικοπής τμημάτων ΑΕΙ («Αθηνά Νο2»), με όχημα τη λεγόμενη «κλιμακωτή βάση», κοντολογίς μια μέθοδο εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάση συναρτώμενη από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης όλων των υποψηφίων για τα ανώτατα Ιδρύματα που διαγωνίζονται κάθε καλοκαίρι.

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης του υπουργείου Παιδείας (σε συνδυασμό με την κακόφημη Τράπεζα Θεμάτων) θα πριμοδοτήσει σημαντική μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια από το ερχόμενο κιόλας έτος

6.Δεν θα εφαρμοστεί η βάση του 10

Δεν θα εφαρμοσθεί η βάση του «10» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στα τμήματα να καθορίζουν ελάχιστη βαθμολογία σε ένα-δύο μαθήματα

Σε αναδίπλωση για την καθιέρωση βάσης του 10 προχώρησε σήμερα η υπουργός Παιδείας.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι θα πρέπει να καθοριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή είναι «προβληματικό» να εισάγονται υποψήφιοι σε σχολές με βαθμολογία χαμηλότερη του 10, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι επιφυλακτική ως προς τη θεσμοθέτηση μιας «οριζόντιας βάσης».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα