«Είμαι ένας μαθητής της Γ’ λυκείου και απευθύνομαι στην κυρία Κεραμέως»
Νέα επιστολή μαθητή στο alfavita.gr για το ζήτημα των πανελλαδικών

Ως μαθητής της Γ’ λυκείου και με αφορμή κάποια κείμενα που γράψανε συμμαθητές μου από όλη την Ελλάδα, θα ήθελα και εγώ από μέρους μου να εκφράσω τις σκέψεις μου για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εν μέσω μίας επιδημίας που ταλανίζει την παγκόσμια πραγματικότητα και έχει γεμίσει τους ανθρώπους με αβεβαιότητα, η υγεία η δική μας και των συνανθρώπων μας είναι υψίστης σημασίας. Δεν χωράει ουδεμία αμφιβολία πως η υγεία των πολιτών είναι η προτεραιότητα των κυβερνήσεων αυτή την δύσκολη περίοδο.

Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει ‘’τεθεί στο τραπέζι,, αυτή την περίοδο είναι και αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα, εμείς οι μαθητές της Γ’ λυκείου της φετινής χρονιάς μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί καλούμαστε να διαγωνισθούμε για να αποκτήσουμε μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ώστε με τη σειρά μας και εμείς να εισέλθουμε στην αγορά εργασίας.

Σε αυτή λοιπόν την πρόκληση ήρθε να σταθεί εμπόδιο η έξαρση του νέου κορονοϊού. Τα σχολεία έκλεισαν όπως και έπρεπε, για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, και οι μαθητές δίνουμε το δικό μας αγώνα από το σπίτι για να καταφέρουμε τους στόχους μας. Διάβασμα, πίεση, άγχος και τενοντίτιδες είναι πλέον η καθημερινότητα όλων εμάς των μαθητών. Και στο ήδη υπάρχον άγχος ήρθε και προστέθηκε το άγχος της ύλης.

Η γενιά του 2002 ήταν η γενιά των ανατροπών. Με την περσινή αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος στα τέλη της Β’ λυκείου, ενώ σχεδόν όλοι οι μαθητές όπως είναι γνωστό είχαμε ξεκινήσει την ύλη της Γ’ λυκείου στα φροντιστήρια, ήρθαν τα πάνω κάτω για εμάς. Και ιδιαίτερα για την θεωρητική που αντικαταστάθηκε το μάθημα των λατινικών με αυτό της κοινωνιολογίας. Έπειτα, το καλοκαίρι ήρθαμε σε εκλογές. Αλλάζει η κυβέρνηση και αναμένουμε τις αλλαγές που θα φέρουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ανακοινώνεται αναδιαμόρφωση της ύλης και ως τον περασμένο Ιανουάριο τα σχολεία δέχονται ακόμα αλλαγές στην ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων. Με το κερασάκι στην τούρτα πλέον να είναι η έξαρση του νέου κορονοϊού.

Καθημερινά παρακολουθώ στις ειδήσεις μήπως και δω κάποια ανακοίνωση της κυρίας Κεραμέως σχετικά με την ύλη και την ημερομηνία των εξετάσεων. Πατάω με άγχος links από ειδησεογραφικά sites όπου με τους τίτλους των άρθρων με σιγουρεύουν πως θα ενημερωθώ σχετικά με τις πανελλήνιες. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η κυρία Κεραμέως βγαίνει και κάνει καινούργιες δηλώσεις καθημερινά που όπως φαίνεται δεν έχουν τίποτα διαφορετικό σαν πληροφορία από τις προηγούμενες.

Και εδώ φτάνω στον σκοπό του άρθρου αυτού. Απευθύνομαι στην κυρία Κεραμέως. Οι μαθητές της Γ’ λυκείου αποτελούμε το μέλλον αυτής της κοινωνίας. Έχουμε όνειρα και στόχους. Αυτά τα όνειρα κρίνονται σε μόλις 4 μέρες τις οποίες αυτή τη στιγμή κανείς μαθητής δεν γνωρίζει όπως και δεν γνωρίζει την ύλη στην οποία θα εξεταστεί. Θα εκτιμούσα λοιπόν πάρα πολύ κυρία Κεραμέως αν λαμβάνατε κάποιες αποφάσεις σχετικά με την ύλη σε πρώτη φάση και την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων σε δεύτερη φάση. Δικαιούμαστε έστω και μέσω αυτής της κατάστασης που βιώνει η χώρα να γνωρίζουμε που πορευόμαστε. Μπορεί να φαίνεται ανούσιο όλο αυτό μπροστά στην υγεία των πολιτών, αλλά είναι, πιστέψτε με, αρκετά σημαντικό για εμάς τους μαθητές που με σκληρό αγώνα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε για να ανταμειφθούμε για τους κόπους μας.

Τέλος, θα επιθυμούσα να αναφέρω και κάτι ακόμα. Κάθε χρόνο τίθεται το θέμα μείωσης του αριθμού των εισακτέων φοιτητών. Κατά την άποψή μου το θεωρώ πολύ σημαντικό οι εισακτέοι φοιτητές να μην μειωθούν. Ειδικά την φετινή χρονιά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το άγχος της δικιάς μας ψυχικής αλλά και σωματικής ακεραιότητας.

Ένας μαθητής της τρίτης λυκείου από το γενικό λύκειο Καστριτσίου Πατρών

σχετικά άρθρα

Ζ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου
Ζ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου
Ο Ζ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση νομοσχεδίου
Ζ' ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης: Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου