Στις 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ανακοινώσει αύξηση κατά 30% στο επίδομα για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027, με το ανώτατο ποσό να ανεβαίνει από τα 1.200 στα 1.560 ευρώ. Η ενίσχυση καλύπτει όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και το πέλετ, καθώς και τα υπόλοιπα επιλέξιμα καύσιμα.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα. Την προηγούμενη χρονιά ενισχύθηκαν 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ περίπου 750.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα.
Η αύξηση της ενίσχυσης αποσκοπεί στην ελάφρυνση των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα, σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης παραμένει αυξημένο. Ενδεικτικά, νοικοκυριό που θα δικαιούνταν επίδομα 500 ευρώ με την προηγούμενη κλίμακα θα λάβει 650 ευρώ, ενώ για ενίσχυση 800 ευρώ το νέο ποσό διαμορφώνεται στα 1.040 ευρώ.
Οι τιμές ανά περιοχή – Πόσο κοστίζει το πετρέλαιο θέρμανσης
Η χειμερινή περίοδος ξεκινά με αυξημένο κόστος για τα νοικοκυριά, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται σε αισθητά υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με πρατήρια, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τιμές και να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους.
Οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα των 1,95 ευρώ ανά λίτρο, στα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν χωρίς τις σχετικές παρεμβάσεις.
Στην Αττική, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά από περίπου 1,49 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένα πρατήρια ξεπερνά τα 1,65 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με την περσινή πρεμιέρα είναι σημαντική, καθώς τότε οι τιμές ξεκινούσαν από περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο, έναντι περίπου 1,50 έως 1,55 ευρώ φέτος.
Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου η απόσταση μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης τιμής ξεπερνά τα 15 λεπτά ανά λίτρο. Το αυξημένο κόστος επιβαρύνει και τους επαγγελματίες του κλάδου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αγοράς, «πέρυσι, για να μπορέσω να πάω να γεμίσω το βυτίο μου, ήθελα 6.000 ευρώ, ενώ σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, θέλω κοντά στα 10.000 ευρώ».
Διαφοροποιήσεις στις τιμές καταγράφονται και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και μεταξύ γειτονικών νομών.
Ενδεικτικά:
- Σέρρες: από 1,50 έως 1,58 ευρώ το λίτρο.
- Κοζάνη: από 1,53 έως 1,62 ευρώ το λίτρο.
- Ροδόπη: από 1,54 έως 1,63 ευρώ το λίτρο.
Στη διαμόρφωση της τελικής τιμής καθοριστικό ρόλο έχουν τα έξοδα μεταφοράς, αλλά και η εμπορική πολιτική κάθε πρατηρίου.
Ακόμη υψηλότερες τιμές καταγράφονται σε αρκετά νησιά, όπου τα μεταφορικά έξοδα αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές. Σε Κέρκυρα, Μύκονο και Άνδρο, οι τιμές ξεπέρασαν ακόμη και τα 1,70 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια ώρα, οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ορεινές περιοχές εντείνουν την ανάγκη για έγκαιρη προμήθεια καυσίμων. Στα ορεινά χωριά της Ελασσόνας, οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τον χειμώνα, καθώς η ζήτηση για θέρμανση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Έως 1.560 ευρώ για τους δικαιούχους στο επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ενισχύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, με την αύξηση κατά 30% να ανεβάζει το ανώτατο ποσό στα 1.560 ευρώ. Τα ποσά ξεκινούν από τα 130 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως το ανώτατο όριο, ανάλογα με τα προβλεπόμενα κριτήρια, την περιοχή κατοικίας και τις σχετικές προσαυξήσεις.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η προκαταβολή, η οποία επίσης αυξάνεται κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.
Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος της αύξησης υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του επιδόματος να ανεβαίνει από τα 173 στα 225 εκατ. ευρώ, βάσει των περσινών δεδομένων.