Οικονομία

ΑΑΔΕ: Νέα αναβάθμιση στο myDATAapp – Τι αλλάζει για τα ψηφιακά δελτία αποστολής

υπουργείο οικονομικών προσλήψεις
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η ΑΑΔΕ αναβάθμισε το myDATAapp με νέες λειτουργίες για δελτία αποστολής, QR code, ιχνηλασιμότητα αποθεμάτων και Β’ Φάση Ψηφιακής Διακίνησης.

Παράλληλα, προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης Δελτίου Αποστολής με ένδειξη «Αντίστροφη Διακίνηση» για παραστατικά τύπου 9.3, καθώς και η διαβίβαση παραστατικών ακόμη και σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης, για συγκεκριμένες κατηγορίες εγγράφων.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει επίσης ότι το myDATAapp επιτρέπει πλέον την καταχώριση στοιχείων ειδών συσκευασίας, τη συσχέτιση πολλαπλών ΜΑΡΚ με εκδοθέντα παραστατικά και την καταγραφή του σκοπού διακίνησης σε επίπεδο γραμμής προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκε και η νέα επιλογή «Λοιπές Διακινήσεις».

Οι ενέργειες αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται είτε με επιλογή μέσα από την εφαρμογή είτε μέσω σάρωσης QR code, μειώνοντας τον χρόνο καταχώρισης και περιορίζοντας τα λάθη που προκύπτουν από χειροκίνητες διαδικασίες.

Νέα λειτουργία «Αγαπημένα» για συχνά παραστατικά

Η αναβάθμιση φέρνει και μια πρακτική προσθήκη για την καθημερινή χρήση της εφαρμογής: τη λειτουργία «Αγαπημένα». Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν παραστατικά που χρησιμοποιούν συχνά και να τα επανεκδίδουν πιο γρήγορα.

Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επιχειρήσεις που εκδίδουν καθημερινά παρόμοια παραστατικά διακίνησης, όπως εμπορικές εταιρείες, αποθήκες, μεταφορικές επιχειρήσεις, διανομείς και επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα.

Τι σημαίνει πρακτικά για τις επιχειρήσεις

Η Β’ Φάση της Ψηφιακής Διακίνησης Αποθεμάτων δεν περιορίζεται στην απλή έκδοση ενός ψηφιακού δελτίου αποστολής. Αλλάζει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται η πορεία ενός αγαθού μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξουν εγκαίρως:

  • αν το προσωπικό γνωρίζει τη χρήση του myDATAapp,
  • αν τα παραστατικά εκδίδονται με τα σωστά στοιχεία,
  • αν υπάρχει διαδικασία για QR code και παραλαβές,
  • αν οι αποθήκες, οι μεταφορείς και τα λογιστήρια λειτουργούν με κοινή ροή πληροφόρησης,
  • αν τα εμπορικά ή ERP συστήματα είναι συμβατά με τις νέες απαιτήσεις της ΑΑΔΕ.

Η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι η υποχρέωση αφορά τις οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014, δηλαδή τις επιχειρήσεις που εκδίδουν παραστατικά διακίνησης αποθεμάτων και διαβιβάζουν τα σχετικά δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA.

Δημοσίευμα ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημαντικές νέες δυνατότητες και λειτουργικές βελτιώσεις είναι πλέον διαθέσιμες στην εφαρμογή για κινητές συσκευές myDATAapp. Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η νέα αναβάθμιση ενισχύει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και διευκολύνει την ομαλή ένταξη των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις της Β’ Φάσης της Ψηφιακής Διακίνησης Αποθεμάτων.

Η νέα έκδοση (1.0.18.29) εμπλουτίζεται με λειτουργίες που αφορούν τόσο την έκδοση παραστατικών διακίνησης όσο και την ψηφιακή παρακολούθηση και ιχνηλασιμότητά τους, μέσω σάρωσης QR code ή επιλογής του κατάλληλου κουμπιού.

Έτσι, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, διασφαλίζεται η πλήρης εναρμόνιση με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, ενώ -σε συνδυασμό με τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της Β’ Φάσης- παρέχεται στις επιχειρήσεις μια εκτεταμένη δοκιμαστική περίοδος σε πραγματικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα:

Ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων:
Προστίθενται νέοι τύποι Παραστατικών Διακίνησης (9.1-Δελτίο Αποστολής Συσχετιζόμενο, 9.2-Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής και 10.2-Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής).
Παρέχεται δυνατότητα έκδοσης Δελτίου Αποστολής με ένδειξη «Αντίστροφη Διακίνηση» (για τα παραστατικά τύπου 9.3).
Υποστηρίζεται η διαβίβαση παραστατικών με απώλεια διασύνδεσης (για τους τύπους 9.1, 9.2 και 10.2).
Ενεργοποιείται η διαβίβαση στοιχείων Ειδών Συσκευασίας για τα παραστατικά διακίνησης.
Δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης και συσχέτισης πολλαπλών ΜΑΡΚ με τα εκδοθέντα παραστατικά διακίνησης.
Υποστηρίζεται η καταχώριση του Σκοπού Διακίνησης σε επίπεδο γραμμής διακινούμενων ειδών, ενώ έχει προστεθεί νέος σκοπός διακίνησης «Λοιπές Διακινήσεις».
Ενσωματώνονται οι λειτουργικότητες της Β’ Φάσης για την ψηφιακή παρακολούθηση και ιχνηλασιμότητα της διακίνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν:
– Έναρξη διακίνησης

– Μεταφορτώσεις από Μεταφορέα

– Παράδοση από Μεταφορέα (πλήρης, μερική ή μη παράδοση)

– Ολοκλήρωση παραλαβής από Παραλήπτη

Νέα λειτουργικότητα «Αγαπημένα»: Οι χρήστες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να προσθέτουν παραστατικά στα «Αγαπημένα» τους, ώστε να τα επανεκδίδουν εύκολα και άμεσα μέσα από την εφαρμογή.
Οδηγίες και διαθέσιμο βοηθητικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στον επίσημο ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) επιλέγοντας myDATAapp.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

Τηλεφωνικά: Στο 1521 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
Ψηφιακά: Στο my1521 (24/7), επιλέγοντας: Εφαρμογές κινητών συσκευών > myDATAapp > Ηλεκτρονική Τιμολόγηση > Έκδοση & Διαβίβαση Παραστατικών.

 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

οικονομία