Υπουργείο Πολιτισμού: 422 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Κόσμος 0

Υπουργός Παιδείας Γαλλίας: «65 μέλη του σχολικού προσωπικού τραυματίστηκαν – 40 ήταν διευθυντές»

diamartitria
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 100 σχολεία – 1.207 γυμνάσια και λύκεια αποκλεισμένα και 1.949 συλλήψεις μέσα σε μία ημέρα

Σοβαρές διαστάσεις έχουν πάρει οι μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, καθώς οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αιτήματα για την κατάσταση στην εκπαίδευση και τις ελλείψεις προσωπικού έχουν εξελιχθεί σε βίαιες συγκρούσεις σε αρκετές πόλεις. Περίπου 400 σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι έφηβοι.

Ο υπουργός Παιδείας Εντουάρ Ζεφρέ είχε αναφέρει ότι δεκάδες μέλη του σχολικού προσωπικού έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών διευθυντές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, περισσότερα από 100 σχολεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να απομακρυνθούν μαθητές για λόγους ασφαλείας.

Από τις καταλήψεις στις συγκρούσεις

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με διαμαρτυρίες για ελλείψεις εκπαιδευτικών, υπερπλήρεις τάξεις, προβλήματα στις σχολικές υποδομές και τις συνθήκες φοίτησης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν εμπρησμοί, καταστροφές και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Ρεν και το Στρασβούργο καταγράφηκαν επεισόδια με φωτιές και ρίψη αντικειμένων, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άλλα μέσα καταστολής.

Στη Μασσαλία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν περιστατικά στα οποία σχολικό προσωπικό βρέθηκε αντιμέτωπο με επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ σε άλλες πόλεις σχολικά κτίρια υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές. Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε έρευνες για περιστατικά βίας τόσο κατά αστυνομικών όσο και κατά πολιτών.

«Το κίνημα έχει παρεκτραπεί», λέει η κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα που δεν ανήκουν στο μαθητικό κίνημα έχουν συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις και έχουν προκαλέσει επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ έχει υποστηρίξει ότι σε ορισμένα σημεία ομάδες μετακινούνταν από σχολείο σε σχολείο, ενθαρρύνοντας τη βία. Οι σχετικές κυβερνητικές καταγγελίες έχουν απορριφθεί από το κόμμα France Unbowed (LFI), το οποίο υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ως έκφραση της δυσαρέσκειας των μαθητών.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία για τη χρήση αστυνομικής βίας κατά ανήλικων διαδηλωτών, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει έρευνες για περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την κυβέρνηση να καλεί τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις και να ζητά από τις σχολικές μονάδες να πραγματοποιούν μαθήματα εξ αποστάσεως όπου οι αποκλεισμοί ή οι ζημιές δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία τους.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Άνω Λιόσια: Σε σοβαρή κατάσταση η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου – Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά την επίθεση

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ: 8.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος