Ένα σπάνιο ταξίδι στον χρόνο προσφέρει η βιβλιοθήκη Wilson του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, όπου εκτίθεται ένα εξαιρετικά πολύτιμο αντίτυπο της «Οδύσσειας» του Ομήρου, τυπωμένο το 1517.
Πρόκειται για έκδοση που προέρχεται από το τυπογραφείο του περίφημου Βενετού εκδότη Άλδου Μανούτιου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής τυπογραφίας. Το μικρό, σχεδόν «τσέπης» σχήμα του βιβλίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειάς του να κάνει τα σημαντικά έργα πιο εύχρηστα και εύκολα στη μεταφορά.
Ένα βιβλίο με ιστορία αιώνων
Το αντίτυπο δεν αποτελεί μόνο τεκμήριο της ιστορίας της «Οδύσσειας», αλλά και της ίδιας της εξέλιξης του βιβλίου. Στις σελίδες του διακρίνονται ακόμη χειρόγραφες σημειώσεις του Έμπεν Αλεξάντερ, πρώην καθηγητή κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου, ο οποίος υπήρξε παλαιότερος κάτοχός του.
Στην έκδοση διακρίνεται και το χαρακτηριστικό τυπογραφικό σήμα του Μανούτιου, με το δελφίνι τυλιγμένο γύρω από άγκυρα. Στον ίδιο αποδίδονται σημαντικές τυπογραφικές καινοτομίες, μεταξύ των οποίων η διάδοση της πλάγιας γραφής και η καθιέρωση σημείων στίξης που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Από τα χειρόγραφα στην εποχή της τυπογραφίας
Η σημασία του βιβλίου ξεπερνά την ηλικία του. Η έκδοση του 1517 αποτυπώνει τη μετάβαση από τα δύσχρηστα και ακριβά χειρόγραφα στην εποχή της τυπογραφίας, όταν έργα της αρχαίας γραμματείας άρχισαν να κυκλοφορούν σε περισσότερα αντίτυπα και να γίνονται προσβάσιμα σε ευρύτερο κοινό.
Η έκθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η «Οδύσσεια» βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτιστικής σκηνής, με τη νέα κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους να επαναφέρει την ιστορία του Οδυσσέα στο προσκήνιο.
Το σπάνιο αντίτυπο θα παραμείνει διαθέσιμο στο κοινό στη βιβλιοθήκη Wilson έως την περίοδο των Ευχαριστιών, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα βιβλίο που έχει επιβιώσει για περισσότερους από πέντε αιώνες.