Φραντσέσκα Αλμπανέζε
Ο «πολιτικός θάνατος» της Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Χωρίς τραπεζική κάρτα, με κατασχεμένο σπίτι και στη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατών

Βαρύ τίμημα καλείται να πληρώσει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η πρώτη γυναίκα ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω της μαχητικής της στάσης και της χρήσης του όρου «γενοκτονία» για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Guardian, η Αλμπανέζε περιγράφει μια καθημερινότητα που θυμίζει καταδιωκόμενο πρόσωπο, μετά τη στοχοποίησή της από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον την χαρακτήρισε ως «ειδικά προσδιορισμένο άτομο εθνικής ασφάλειας», έναν όρο που επιφυλάσσεται συνήθως για τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών. «Ήταν άσχημο. Σε βάζει στην ίδια κατηγορία με μαζικούς δολοφόνους και διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών», δηλώνει η ίδια, υπογραμμίζοντας το παράδοξο της τιμωρίας της χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία: «Απλώς τιμωρήθηκα χωρίς δίκη».

«Κυκλοφορώ με μετρητά ή πρέπει να δανείζομαι από φίλους και συγγενείς»

Οι συνέπειες του εκτελεστικού διατάγματος των ΗΠΑ είναι ισοπεδωτικές. Στην Αλμπανέζε απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή «χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών» από αμερικανικές οντότητες, γεγονός που οδήγησε στην κατάσχεση του διαμερίσματός της στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, η αδυναμία χρήσης πιστωτικών καρτών παγκοσμίως την αναγκάζει σε έναν ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό.

«Κυκλοφορώ με μετρητά ή πρέπει να δανείζομαι από φίλους και συγγενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στον σύζυγό της, Μασσιμιλιάνο Καλί, ανώτερο οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από παρενοχλήσεις από φιλοϊσραηλινούς ακτιβιστές. Για την στάση του ιδρύματος, η Αλμπανέζε είναι καταπέλτης: «Η Παγκόσμια Τράπεζα στάθηκε εντελώς δειλή».

Η «Ανατομία μιας γενοκτονίας»

Η δράση της Αλμπανέζε εντάθηκε μετά την έκθεσή της το 2024 με τίτλο «Ανατομία μιας γενοκτονίας», η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αλλά και απειλές κατά της ζωής της ίδιας και της 13χρονης κόρης της. Παρά τον φόβο, η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει, αντλώντας έμπνευση από τους Ιταλούς δικαστές Φαλκόνε και Μπορσελίνο που δολοφονήθηκαν από τη μαφία.

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο When the World Sleeps, η εισηγήτρια του ΟΗΕ αποτίει φόρο τιμής στην αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Κιρ Στάρμερ, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι για τη στάση τους στο ζήτημα της Γάζας.

«Η ελευθερία μου είναι πιο δυνατή από τον φόβο μου»

Απαντώντας σε όσους την κατηγορούν για πολιτικοποίηση του νομικού της ρόλου, η Αλμπανέζε είναι ξεκάθαρη: «Γιατί να μην μπορώ να εκφράσω πολιτική άποψη; Όλα όσα γίνονται είναι πολιτικά». Παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, παραμένει μια εμβληματική μορφή για τη δυτική Αριστερά και το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ζωή μου έχει γίνει τρενάκι του τρόμου… Η ελευθερία μου είναι πιο δυνατή από τον φόβο μου. Η ήττα έρχεται τη στιγμή που σταματάς να αγωνίζεσαι», καταλήγει, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στους φοιτητές και τους υποστηρικτές της ότι η δικαιοσύνη, παρά τις διώξεις, θα επικρατήσει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρεμπουτσικα
Επαγγελματική Εκπαίδευση: Η νέα Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή - Όλα τα ονόματα
Σε ΦΕΚ η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Επαγγελματική Εκπαίδευση: Η νέα Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή - Όλα τα ονόματα
εβρος
Αποκαλυπτική έρευνα του BBC για «μισθοφόρους» μετανάστες από τις ελληνικές αρχές και παράνομα pushbacks
Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από ομάδες μασκοφόρων στον Έβρο
Αποκαλυπτική έρευνα του BBC για «μισθοφόρους» μετανάστες από τις ελληνικές αρχές και παράνομα pushbacks