τραμπ
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών κυρώσεων.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών κατά της Αβάνας μετά την κρίση με το Ιράν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε πως οι ΗΠΑ «μπορεί να περάσουν από την Κούβα» αφού πρώτα «τελειώσουν» με το Ιράν, εντείνοντας την ανησυχία για πιθανή διεύρυνση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη σκληρή του στάση απέναντι στην κουβανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «αποτυχημένο κράτος» και αποδίδοντας την κατάσταση στην πολυετή διακυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πολίτες αμερικανικής καταγωγής από την Κούβα υφίστανται κακομεταχείριση από τις αρχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών κυρώσεων.

Αντίδραση της Κούβας

Από την πλευρά της Αβάνας, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην οδηγήσουν την κατάσταση σε στρατιωτική σύγκρουση.

«Η Κούβα δεν επιθυμεί πόλεμο», τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν υπάρξει επίθεση.

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ωστόσο, η επιθετική ρητορική επαναφέρει το κλίμα αβεβαιότητας και ενισχύει τους φόβους για νέα κρίση στην Καραϊβική, σε μια ήδη επιβαρυμένη διεθνή συγκυρία.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να καλεί σε αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σκόνη στην Αθήνα από την κακοκαιρία
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας
«Πρόσω ολοταχώς» για καλοκαίρι και μετά απότομη επιστροφή στον χειμώνα - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» οι λασποβροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι
Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κύμα σκόνης, λασποβροχές και ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας
Έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα
Βιολάντα: Σοκαριστικά αποτελέσματα στις αναλύσεις για την έκρηξη - Επιβεβαιώνεται η διαρροή υγραερίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους
Πόρισμα-σοκ για τη Βιολάντα - Τα 24 δείγματα που «καίνε» την υπόθεση της φονικής έκρηξης στα Τρίκαλα
Βιολάντα: Σοκαριστικά αποτελέσματα στις αναλύσεις για την έκρηξη - Επιβεβαιώνεται η διαρροή υγραερίου από το Γενικό Χημείο του Κράτους