Κόσμος 0

ΗΠΑ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν – Απειλές για αναχαιτίσεις πλοίων

Στενά του Ορμούζ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ξεκίνησε στις 5μμ η επιχείρηση στον Κόλπο του Ομάν - Οι ΗΠΑ απειλούν με αναχαίτιση όποιο πλοίο σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό

Σε ισχύ τέθηκε από τις 17:00 ώρα Ελλάδας ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση προσέγγισης στην ιρανική ακτογραμμή, προειδοποιώντας για δυναμικές παρεμβάσεις σε περίπτωση παραβίασης της ζώνης ελέγχου.

Η απόφαση αφορά τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, περιοχές που εκτείνονται ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, και επηρεάζει το σύνολο της ναυσιπλοΐας ανεξαρτήτως σημαίας πλοίου.

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το σημείωμα που εστάλη προς τους ναυτικούς και περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα επιβολής της τάξης στην περιοχή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οποιοδήποτε πλοίο εισέρχεται ή εξέρχεται από την αποκλεισμένη περιοχή χωρίς άδεια θα υπόκειται σε αναχαίτιση, αλλαγή πορείας και σύλληψη».

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων διευκρίνισε ωστόσο ότι «ο αποκλεισμός δεν θα εμποδίσει τον ουδέτερο διάπλου μέσω των Στενών του Ορμούζ προς ή από μη ιρανικούς προορισμούς», προκειμένου να διασφαλιστεί η ροή του εμπορίου προς τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Πλήρης αποκλεισμός της ιρανικής ακτογραμμής

Ο ναυτικός αποκλεισμός δεν περιορίζεται μόνο στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά επεκτείνεται σε κάθε στρατηγικό σημείο της χώρας. Το σημείωμα της CENTCOM υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση «περιλαμβάνει ολόκληρη την ιρανική ακτογραμμή, για να συμπεριλάβει, όχι να περιοριστεί, σε λιμένες και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου».

Σχετικά με τις ανάγκες του πληθυσμού, η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε πως θα επιτρέπονται αποκλειστικά ανθρωπιστικές αποστολές, οι οποίες θα αφορούν τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και λοιπά βασικά αγαθά, υπό την προϋπόθεση ότι «θα υπόκεινται σε έλεγχο» από τις αμερικανικές δυνάμεις πριν την εκφόρτωσή τους.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος