Κόσμος 0

Τεχεράνη προς Ουάσινγκτον: «Έχουμε καλές προθέσεις, αλλά μηδενική εμπιστοσύνη»

ισλαμ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΗΠΑ και Ιράν διαπραγματεύονται με την «πλάτη στον τοίχο»

Στο Ισλαμαμπάντ στρέφεται σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ξεκινούν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το καθεστώς της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης που θα θέσει οριστικό τέλος στις πολεμικές συγκρούσεις. Παρά τη βαρύτητα της στιγμής, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, με την καχυποψία να κυριαρχεί στην ατζέντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες εκφράζοντας την ελπίδα για μια εποικοδομητική συμμετοχή και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στο Ισλαμαμπάντ περιγράφεται ως ηλεκτρισμένη, καθώς η αμοιβαία δυσπιστία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο των συνομιλιών.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι που κατέφθασαν στο Πακιστάν εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι, στέλνοντας ένα ενιαίο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: η εμπιστοσύνη προς την Ουάσινγκτον έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες επαφές με τις ΗΠΑ σημαδεύτηκαν από αθετημένες υποσχέσεις και διπλωματικές αποτυχίες.

«Διαθέτουμε καλές προθέσεις, αλλά στερούμαστε εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκαλιμπάφ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν αισθάνεται «καμένο» από τις προηγούμενες εμπειρίες του με την αμερικανική διπλωματία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αραγτσί, σε επικοινωνία του με τη γερμανική πλευρά, έκανε λόγο για «προδοσίες της διπλωματίας» και επανειλημμένες παραβιάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα της Τεχεράνης είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ιρανικού λαού.

Ίσως η πιο βαρυσήμαντη δήλωση προήλθε από τον αντιπρόεδρο του Ιράν, Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ. Ο Ιρανός αξιωματούχος έθεσε ένα σαφές δίλημμα σχετικά με την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων, διαχωρίζοντας την αμερικανική αντιπροσωπεία σε δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τον Αρέφ:

  • Εάν οι ΗΠΑ προσέλθουν με γνώμονα το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», υπάρχει έδαφος για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

  • Εάν όμως επικρατήσει η γραμμή «Πρώτα το Ισραήλ», τότε οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες σε ναυάγιο.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αποτυχίας, η Τεχεράνη θα συνεχίσει την αμυντική της θωράκιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, επισημαίνοντας ότι το κόστος για τη διεθνή κοινότητα θα είναι δυσβάσταχτο.

Η έναρξη των συνομιλιών συμπίπτει με μια περίοδο έντονης παραφιλολογίας σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στο Ιράν, καθώς δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρονται σε σοβαρά προβλήματα υγείας ανώτατων αξιωματούχων. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η διπλωματία στο Ισλαμαμπάντ καλείται να αποδείξει αν μπορεί να υπερβεί το ιστορικό βάρος της αντιπαλότητας ή αν η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει απλώς άλλη μια καταγραφή διαφωνιών.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος