Στο επίκεντρο μιας καταιγίδας ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Ισμαήλ Καανί, ο πανίσχυρος αρχηγός της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναμετέδωσε η ιστοσελίδα The National, οι ιρανικές αρχές φέρεται να προχώρησαν στην εκτέλεση του στρατηγού, αποδίδοντάς του τη βαριά κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της ισραηλινής Μοσάντ.
Η είδηση, αν και βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, προκαλεί τριγμούς στην ιεραρχία της Τεχεράνης. Ο Καανί, ο οποίος διαδέχθηκε τον εμβληματικό Κασέμ Σολεϊμανί, φέρεται να κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Τα δημοσιεύματα συνδέουν το όνομά του με μια σειρά από «κενά ασφαλείας» που επέτρεψαν στη Μοσάντ να γνωρίζει με ακρίβεια τις κινήσεις κορυφαίων στελεχών, ακόμη και την απόρρητη τοποθεσία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του ανώτατου ηγέτη.
Ο στρατηγός Καανί είχε χτίσει τη φήμη ενός ανθρώπου που επιβιώνει από το ακατόρθωτο. Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και φέρεται να είχε γλιτώσει από πολλαπλές δολοφονικές απόπειρες του Ισραήλ, ανάμεσα στις οποίες και οι επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή στον Χασάν Νασράλα και τον διάδοχό του, Σαφιεντίν.
Παρά τις συνεχείς φήμες περί θανάτου του που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς, ο Καανί κατάφερνε πάντα να επανεμφανίζεται σε κρίσιμα χρονικά σημεία. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του τον Ιούλιο του 2024, όταν επισκέφθηκε τον Ισμαήλ Χανιγιέ σε μυστική τοποθεσία στην Τεχεράνη, ελάχιστα πριν το σημείο ανατιναχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Αν οι πληροφορίες για την εκτέλεσή του επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο εσωτερικό πλήγμα στην ιστορία των Φρουρών της Επανάστασης. Η πιθανότητα διείσδυσης της Μοσάντ στο ανώτατο επίπεδο της Δύναμης Quds υποδηλώνει ένα βαθύ ρήγμα στο σύστημα ασφαλείας του Ιράν. Προς το παρόν, η Τεχεράνη τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ οι αναλυτές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα αν θα υπάρξει κάποια επίσημη διάψευση ή αν η «εξαφάνιση» του Καανί αυτή τη φορά θα είναι οριστική.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom