Τζον Χίλι
Συνάντηση Τζον Χίλι με Νίκο Χριστοδουλίδη υπό τη σκιά των πολεμικών εξελίξεων – Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους με σειρήνες και μηνύματα στα κινητά

Στην Κύπρο μετέβη από το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι.

Η έκτακτη άφιξη του Βρετανού Υπουργού Άμυνας, όπως μεταδίδει ο Guardian, σηματοδοτεί τη σοβαρότητα της κατάστασης μετά την πρόσφατη επίθεση με drone που στόχευσε τη στρατηγική βάση του Ακρωτηρίου.

Ο Βρετανός αξιωματούχος σπεύδει στη Λευκωσία για κρίσιμες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την ώρα που το Λονδίνο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την προέλευση και το μέγεθος της απειλής που δέχονται οι εγκαταστάσεις του στο νησί.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το drone; – Το σενάριο του «άξονα» του Ιράν

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι πρώτες εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προκαλούν παγκόσμιο προβληματισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ανώτατοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανολογούν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσέγγισε τις βάσεις δεν απογειώθηκε από κοντινή απόσταση, αλλά εκτοξεύτηκε από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που δρουν είτε στον Λίβανο είτε στο δυτικό Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, αναβαθμίζει την Κύπρο σε άμεσο στόχο των αντιποίνων του Ιράν κατά των δυτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους

Η κατάσταση στο πεδίο παραμένει έκρυθμη, με τους κατοίκους των περιοχών γύρω από το Ακρωτήρι να βιώνουν εφιαλτικές στιγμές τις προηγούμενες ώρες. Για ακόμα μια φορά, οι σειρήνες έσκισαν τη νύχτα, ενώ χιλιάδες πολίτες έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα επείγοντα μηνύματα για ύπαρξη επικείμενης απειλής.

Η αναστάτωση ήταν καθολική, με τις οικογένειες να αναζητούν ασφάλεια, μέχρι η κυπριακή κυβέρνηση να εκδώσει καθησυχαστική ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους δεν εντοπίστηκε τελικά κάποια νέα απειλή.

Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει διάχυτο, καθώς ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν φαίνεται να «αγγίζει» πλέον άμεσα την κυπριακή επικράτεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ και Κυπριακή σημαία
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει: Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία…Επιτέλους!...
Η απροσδόκητη ανατροπή της φράσης του μακαρίτη Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 «Η Κύπρος κείται μακράν» με την φράση του σε ποια αυτιά απευθυνόταν;
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει: Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία…Επιτέλους!...
συνταξιούχοι
Συντάξεις: Στον «τοίχο» χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών
Κραυγή αγωνίας για την οικονομική εξόντωση εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση έως το 2016
Συντάξεις: Στον «τοίχο» χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών