Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε το Κουβέιτ τις τελευταίες ώρες, καθώς η περιοχή δέχεται επιθέσεις από την Τεχεράνη. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να δίνει μάχη απέναντι drones και πυραύλους, την ώρα που στρατιωτικές απώλειες και πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές συνθέτουν ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Κουβέιτ, επιβεβαιώθηκε η συντριβή αρκετών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στο έδαφος του εμιράτου. Το φως της δημοσιότητας είδαν ερασιτεχνικά βίντεο που απεικονίζουν τη στιγμή της εκτίναξης πιλότου από το πιλοτήριο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως όλοι οι χειριστές των αεροσκαφών είναι σώοι, ενώ μέχρι στιγμής η διοίκηση του αμερικανικού στρατού τηρεί σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για τα αίτια της πτώσης.
Η ένταση μεταφέρθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πυκνές στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή όπου στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία πετρελαιοειδών KIPIC ανακοίνωσε πως μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε διυλιστήριο, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο εργαζομένων.
Ο Μοχάμεντ Αλ Μανσούρι, γενικός διευθυντής πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαίωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πλήθος αέριων στόχων κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής.
Τα πλήγματα αυτά θεωρούνται ευθεία αντίποινα του Ιράν για τις αμερικανικές και ισραηλινές επιχειρήσεις του περασμένου Σαββάτου. Η Τεχεράνη απαντά με αυτόν τον τρόπο στον θάνατο κορυφαίων στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, καθώς και δεκάδων αμάχων. Η ιρανική πλευρά φαίνεται να στοχεύει πλέον αραβικά κράτη που φιλοξενούν ή συνεργάζονται με αμερικανικές δυνάμεις, με προτεραιότητα στις βάσεις και τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός στο Κουβέιτ είναι τραγικός:
Ένας νεκρός (αλλοδαπός υπήκοος).
32 τραυματίες, όλοι εκ των οποίων είναι ξένοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου
Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Νίκος Μακρής