μπανουσι
Ο 27χρονος Ελληνοαλβανός σκηνοθέτης τιμήθηκε για την παράστασή του «ΜΑΜΙ», μετατρέποντας προσωπικές μνήμες και οικογενειακές ιστορίες σε παγκόσμιο θέατρο

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους θεατρικούς δημιουργούς, τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα στη Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας 2026, καθιστώντας τον τον νεότερο καλλιτέχνη που λαμβάνει αυτή την κορυφαία διάκριση. Η παράστασή του «ΜΑΜΙ», η οποία αφηγείται ιστορίες της μητέρας και της γιαγιάς του, έχει ήδη συγκινήσει κοινό και κριτικούς διεθνώς, με εντυπωσιακές παρουσίες σε φεστιβάλ όπως η Αβινιόν και η Νέα Υόρκη.

Σε μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram, ο Μπανούσι τόνισε ότι το βραβείο του υπενθυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από μικρός, τις θυσίες της οικογένειάς του και τους δασκάλους που δεν πίστεψαν σε αυτόν. «Αυτό το λιοντάρι θα μου θυμίζει από πού προέρχομαι», έγραψε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του προς όσους τον στήριξαν στην καλλιτεχνική του πορεία.

Το έργο του ξεχωρίζει για την υποβλητική γλώσσα εικόνων, την επαναπροσέγγιση παραδοσιακών βαλκανικών τοπίων και την αληθινή απεικόνιση ανθρώπινων σχέσεων, στοιχεία που έχουν κερδίσει διθυραμβικές κριτικές από διεθνή ΜΜΕ. Το «ΜΑΜΙ» έχει πλέον θέση σε σημαντικά θεατρικά προγράμματα του Παρισιού και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ ο Μπανούσι συνεχίζει να μετατρέπει προσωπικές αναμνήσεις σε παγκόσμια θεατρική εμπειρία.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
«Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα: Μέλλον και Προοπτικές»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»
Αιχμές κατά κυβέρνησης και Δικαιοσύνης – Πρόταση για εξεταστική και πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»