Ο Καναδάς αναγνωρίζει την Παλαιστίνη σαν κράτος. Σημαίες Παλαιστίνης και Καναδά
Η Οτάβα αλλάζει ρότα στο μεσανατολικό ζήτημα και δηλώνει έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο - Έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, θερμή υποδοχή από Γαλλία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στη διάρκεια της 80ής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο Κάρνι χαρακτήρισε την κίνηση «αναγκαία για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική λύσης δύο κρατών» και υπογράμμισε πως η αναγνώριση θα γίνει υπό την προϋπόθεση πολιτικών μεταρρυθμίσεων και διεξαγωγής εκλογών από την παλαιστινιακή πλευρά, χωρίς συμμετοχή της Χαμάς.

ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι

Σφοδρή αντίδραση Τραμπ: «Αχ Καναδά!»

Η απόφαση της Οτάβας προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social κατηγόρησε τον Καναδά ότι «δυσκολεύει την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας» με την Ουάσιγκτον.

«Ουάου! Ο Καναδάς μόλις ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης. Αυτό θα κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μαζί τους. Αχ Καναδά!!

Η τοποθέτηση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ–Καναδά, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και των πρώτων υλών.

Ισραήλ: «Μέρος διεστραμμένης εκστρατείας διεθνούς πίεσης»

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε με σκληρή γλώσσα την καναδική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «επιβραβεύει τη Χαμάς» και κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Οτάβα έκανε λόγο για «νομιμοποίηση της τερατώδους βαρβαρότητας της 7ης Οκτωβρίου 2023» και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα σκληρύνει τη στάση της Χαμάς στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παλαιστινιακή Αρχή: «Ιστορική και θαρραλέα απόφαση»

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε τη στάση του Καναδά, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και «θαραραλέα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA, ο Αμπάς εκτίμησε ότι η αναγνώριση θα ενισχύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Εγγύς Ανατολή, προσθέτοντας πως «έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών».

Στήριξη από τη Γαλλία

Η Γαλλία, που πρόσφατα ανακοίνωσε και η ίδια παρόμοια πρόθεση αναγνώρισης, υποδέχτηκε θετικά την καναδική κίνηση. Το Ελιζέ ανέφερε ότι πρόκειται για μια «νέα ώθηση στην προοπτική της ειρήνης» και υπογράμμισε πως Παρίσι και Οτάβα θα συνεργαστούν στενά για να ενθαρρύνουν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Η κίνηση του Καναδά ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς ισορροπίες στο μεσανατολικό. Ο συνδυασμός αντιδράσεων από ΗΠΑ και Ισραήλ, σε αντίθεση με τη θετική υποδοχή από Παλαιστίνη και Γαλλία, δημιουργεί ένα νέο διπλωματικό σκηνικό ενόψει της συνόδου του Σεπτεμβρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Ψυχιατρικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και το πραγματικό πρόβλημα του σχολείου
Το σχολείο δεν γίνεται ασφαλές όταν εξετάζει διαρκώς τους ανθρώπους του. Γίνεται ασφαλές όταν τους φροντίζει. Και αυτό είναι το πραγματικό τεστ που η...
Ψυχιατρικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και το πραγματικό πρόβλημα του σχολείου