Σοκ και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανώνυμη μαρτυρία Ισραηλινού στρατιώτη, εφέδρου στην 252η Μεραρχία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ο οποίος μίλησε στο Sky News περιγράφοντας, με σπάνια ειλικρίνεια, την πραγματικότητα που –όπως λέει– επικρατεί στο μέτωπο της Γάζας.
Ο στρατιώτης, που υπηρέτησε δύο φορές στον στρατηγικής σημασίας διάδρομο Νετζαρίμ, υποστήριξε ότι οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν όποιον εισέρχεται σε ορισμένες περιοχές, ανεξαρτήτως ταυτότητας ή πρόθεσης.
«Έχουμε ένα έδαφος στο οποίο βρισκόμαστε και οι εντολές είναι: όποιος εισέρχεται πρέπει να πεθάνει», είπε. «Αν είναι μέσα, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να τους σκοτώσετε. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι».
Ο διάδρομος Νετζαρίμ, που εκτείνεται από τη Μεσόγειο μέχρι τα ισραηλινά σύνορα, έχει μετατραπεί σε μια στενή λωρίδα ελέγχου. Ο στρατιώτης αποκάλυψε πως δημιουργήθηκε μια «αόρατη γραμμή» γύρω από τις κατεχόμενες περιοχές και όποιος την παραβίαζε, ακόμα και άθελά του, θεωρούταν απειλή.
«Σε ένα από τα σπίτια που είχαμε καταλάβει, είχαμε μεγάλο έδαφος. Ήταν το πιο κοντινό στην κατοικημένη περιοχή, με ανθρώπους μέσα. Και υπάρχει μια φανταστική γραμμή που μας λένε ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας την γνωρίζουν και ότι ξέρουν ότι δεν επιτρέπεται να την περάσουν» είπε.
«Αλλά πώς μπορούν να το ξέρουν;»
Οι κάτοικοι που πλησίαζαν αυτή τη «νεκρή ζώνη» πυροβολούνταν, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την πρόθεσή τους. «Σχεδόν όλοι όσοι έμπαιναν στην περιοχή, ακόμα και ένας έφηβος με το ποδήλατό του», περιέγραψε.
Κατά τον στρατιώτη, οι στρατιώτες αντιμετώπιζαν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας ως εχθρό. «Δεν σου μιλάνε πραγματικά για τους πολίτες που μπορεί να έρθουν στο σημείο σου... αν έρθει κάποιος εδώ, σημαίνει ότι ξέρει ότι δεν πρέπει να είναι εκεί, και αν έρθει, σημαίνει ότι είναι τρομοκράτης» είπε, προσθέτοντας: «Αυτό σου λένε. Αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι είναι αλήθεια».
Όπως ανέφερε, η χρήση θανάσιμης βίας κατά αμάχων ποικίλλει ανάλογα με τον εκάστοτε διοικητή, περιγράφοντας την κατάσταση ως «απόφαση της στιγμής». «Μπορεί να τους πυροβολήσουν, μπορεί να τους συλλάβουν... Εξαρτάται πραγματικά από την ημέρα, από τη διάθεση του διοικητή», τόνισε.
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε σε Παλαιστίνιους που μάζευαν ηλιακούς συλλέκτες και παλιοσίδερα. «Σίγουρα δεν υπήρχαν τρομοκράτες εκεί,» δήλωσε.
«Κάθε διοικητής μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Είναι σαν να βρισκόμαστε στον Άγριο Δύση. Έτσι, ορισμένοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου χωρίς να υποστούν τις συνέπειες».
Σύμφωνα με τον στρατιώτη, η σφαγή αμάχων δεν προκαλεί τύψεις σε μεγάλο μέρος του στρατεύματος. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου χρησιμοποιείται συχνά ως αιτιολογία για αντίποινα. «Έλεγαν: Ναι, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και πιθανότατα διασκέδαζαν όταν αυτό συνέβαινε σε εμάς. Οπότε, τους αξίζει να πεθάνουν», αφηγήθηκε.
Η κυρίαρχη αντίληψη; «Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα».
«Οι άνθρωποι δεν νιώθουν οίκτο για αυτούς» είπε. «Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς πραγματικά πίστευαν ότι έκαναν κάτι καλό. Νομίζω ότι η ουσία είναι ότι, στο μυαλό τους, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αθώοι».
Στο Ισραήλ, η δημόσια αμφισβήτηση των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται ταμπού, καθώς οι IDF αποτελούν βασικό θεσμό κοινωνικής συνοχής και εθνικής ταυτότητας. Η ανωνυμία του στρατιώτη δεν είναι τυχαία: φοβάται κοινωνική απομόνωση και στιγματισμό.
Κι όμως, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει. «Νιώθω σαν να έλαβα μέρος σε κάτι κακό και πρέπει να το αντισταθμίσω με κάτι καλό που κάνω, μιλώντας ανοιχτά, γιατί με βασανίζει πολύ αυτό στο οποίο έλαβα και εξακολουθώ να λαμβάνω μέρος, ως στρατιώτης και πολίτης αυτής της χώρας» είπε.
Και συνέχισε: «Νομίζω ότι ο πόλεμος είναι… κάτι πολύ κακό που συμβαίνει σε εμάς και στους Παλαιστινίους, και πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε μια ελπίδα: «Νομίζω ότι στην ισραηλινή κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να κριτικάρει τον εαυτό της και τον στρατό της... Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι, αν γνώριζαν ακριβώς τι συμβαίνει, δεν θα το δέχονταν και δεν θα συμφωνούσαν με αυτό. Ελπίζω ότι μιλώντας για αυτό, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Φέτα: Η έξυπνη τεχνική που τη διατηρεί φρέσκια και νόστιμη για έναν μήνα
1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ