Η αποστολή του Ισραήλ στη Eurovision 2025
Διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης - Με μήνυση στην αστυνομία απαντά το Ισραήλ (vid)

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2025 έχει ξεκινήσει, όμως το κλίμα στην Ελβετική πόλη της Βασιλείας είναι μακριά από εορταστικό. Ένα σοβαρό περιστατικό κατά την επίσημη Τελετή Έναρξης την Κυριακή 12 Μαΐου, έχει πυροδοτήσει πολιτικές αντιδράσεις και συζητήσεις, ρίχνοντας σκιά στη φετινή διοργάνωση.

Επεισόδιο με πολιτικό υπόβαθρο στην τελετή έναρξης

Κατά τη διάρκεια του Τιρκουάζ Χαλιού, όπου οι αποστολές παρελαύνουν στο «κόκκινο χαλί» της Eurovision, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στην ισραηλινή αποστολή και φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι του Ισραήλ (KAN), υποβλήθηκε επίσημη καταγγελία στην ελβετική αστυνομία για απειλητικές ενέργειες και εχθρικά συνθήματα κατά της εκπροσώπου του Ισραήλ, Yuval Raphael — η οποία είναι επιζήσασα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, διαδηλωτές προχώρησαν σε προκλητικές χειρονομίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Το Ισραήλ είναι κράτος δολοφόνος», «Κανένα χειροκρότημα για τη γενοκτονία», «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Διεθνείς αντιδράσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Το επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο. Έρχεται σε συνέχεια ενός ευρύτερου κύματος αντιδράσεων για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα. Πολλοί καλλιτέχνες, ακτιβιστές αλλά και πρώην συμμετέχοντες της Eurovision έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους, ζητώντας την αποβολή της χώρας.

Η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), υπερασπίστηκε την «ουδετερότητα» του θεσμού, απορρίπτοντας τα αιτήματα αποκλεισμού και ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας.

Πάνω από 1.300 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί στους χώρους διεξαγωγής, ενώ εφαρμόζεται αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς για όλες τις αποστολές.

Eurovision 2025: Πότε και πού θα γίνει

Ο φετινός διαγωνισμός φιλοξενείται στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο στάδιο St. Jakobshalle, με σύνθημα «Welcome Home», συνεχίζοντας το σταθερό μότο της Eurovision: «United By Music».

Ημερομηνίες εμφάνισης:

  • Α’ Ημιτελικός: Τρίτη 13 Μαΐου 2025 – 22:00 (ώρα Ελλάδας)

  • Β’ Ημιτελικός: Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 – 22:00 (ώρα Ελλάδας)

  • Μεγάλος Τελικός: Σάββατο 17 Μαΐου 2025 – 22:00 (ώρα Ελλάδας)

Συνολικά συμμετέχουν 37 χώρες, ενώ στον τελικό θα δούμε 26 συμμετοχές: οι 10 καλύτερες από κάθε ημιτελικό, οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και φυσικά η διοργανώτρια Ελβετία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απα
76χρονος έπεσε θύμα απάτης: Πίστεψε ότι μιλούσε με την Τζένιφερ Άνιστον και έχασε 5.000 ευρώ
Παρασύρθηκε από ψεύτικο προφίλ της Τζένιφερ Άνιστον σε εφαρμογή γνωριμιών – Πώς οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη και του απέσπασαν χιλιάδες...
76χρονος έπεσε θύμα απάτης: Πίστεψε ότι μιλούσε με την Τζένιφερ Άνιστον και έχασε 5.000 ευρώ
katsika
Γύρος Ιταλίας: Κατσίκα… πέταξε πάνω σε ποδηλάτη την ώρα της διαδρομής – Δείτε το βίντεο
Ο Ντιόν Σμιθ ήρθε αντιμέτωπος με το απροσδόκητο: μια κατσίκα βρέθηκε στον δρόμο του και επιχείρησε… εναέρια παρέμβαση
Γύρος Ιταλίας: Κατσίκα… πέταξε πάνω σε ποδηλάτη την ώρα της διαδρομής – Δείτε το βίντεο
μετρο
Καταγγελία γυναίκας για παρενόχληση στο Μετρό: «Με τραβούσε χωρίς να το ξέρω»
50χρονος φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε επιβάτιδα εν αγνοία της – Παρενέβη νεαρός για να τον σταματήσει
Καταγγελία γυναίκας για παρενόχληση στο Μετρό: «Με τραβούσε χωρίς να το ξέρω»