Neanderthal-Woman
Γιατί οι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν;

Μπορεί ένα φυσικό αντηλιακό, η χρήση σπηλαίων και η κατασκευή ρούχων να έσωσαν τους προγόνους μας, ενώ οι Νεάντερταλ αφανίστηκαν από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία; Αυτή είναι η νέα υπόθεση που προτείνει διεθνής ομάδα ερευνητών μέσα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης πριν από περίπου 41.000 χρόνια, γνωστή ως Γεωμαγνητικό Συμβάν του Λασάμπ (Laschamps), προκάλεσε ραγδαία αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, με ιδιαίτερη ένταση στην Ευρώπη. Οι Homo sapiens φαίνεται ότι επέδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα — αντίθετα με τους Νεάντερταλ.

Τι συνέβη πριν από 41.000 χρόνια;

Συμβάν

Περιγραφή

Αντιστροφή Πόλων

Προσωρινή αντιστροφή του μαγνητικού Βορρά και Νότου

Αποδυνάμωση μαγνητικού πεδίου

Προστασία της Γης από την κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία μειώθηκε

Αύξηση UV ακτινοβολίας

Η Γη, ιδιαίτερα η Ευρώπη, δέχτηκε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας

Η "αντηλιακή στρατηγική" του Homo sapiens

Οι Homo sapiens, σύμφωνα με τους ερευνητές, φάνηκαν πιο ικανοί να προσαρμοστούν, επιστρατεύοντας μέσα επιβίωσης που δεν αφορούσαν μόνο τη φυσική δύναμη, αλλά και την πολιτισμική ευφυΐα:

Χρήση ώχρας στο δέρμα, μια μορφή φυσικού "αντηλιακού" με προστατευτικές ιδιότητες.

Ρούχα προσαρμοσμένα στο σώμα, για πρώτη φορά σε τόσο συστηματική βάση.

Εντατική χρήση σπηλαίων ως καταφύγια από την ακτινοβολία.

Συνεργατικότητα και κοινωνική οργάνωση, κρίσιμη για την επιβίωση σε ακραίες συνθήκες.

Η ώχρα, ένα φυσικό ορυκτό χρώμα, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε τελετουργικά, αλλά φαίνεται ότι εκείνη την εποχή απέκτησε και λειτουργική αξία ως προστατευτικό δέρματος.

Γιατί οι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν;

Οι Νεάντερταλ, αν και εξίσου ικανοί στην επιβίωση σε παγωμένα κλίματα, δεν υιοθέτησαν παρόμοιες στρατηγικές προστασίας. Ίσως λόγω πολιτισμικών ή βιολογικών διαφορών, δεν ανέπτυξαν την ίδια ποικιλία εργαλείων ή ενδυμασίας και δεν φαίνεται να έκαναν ευρεία χρήση ώχρας. Επιπλέον, είχαν μικρότερο πληθυσμό και περιορισμένη διασπορά.

Μια νέα οπτική στην ανθρώπινη ιστορία

Η θεωρία αυτή προσθέτει έναν περιβαλλοντικό και γεωφυσικό παράγοντα στην έως τώρα κυρίαρχη εξήγηση για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ, η οποία βασιζόταν στον ανταγωνισμό με τους Homo sapiens.

Οι νέες έρευνες αναδεικνύουν ότι η ικανότητα προσαρμογής σε ξαφνικές περιβαλλοντικές αλλαγές —με πολιτισμικά μέσα— ίσως ήταν το κλειδί για την επιβίωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδί
Σέρρες: Σοκ σε Γυμνάσιο - Καθηγήτρια φίμωσε 13χρονο με μονωτική ταινία
Αδιανόητη κίνηση «σωφρονισμού» από εκπαιδευτικό σε Γυμνάσιο - Συνελήφθη η 60χρονη μετά την καταγγελία της μητέρας
Σέρρες: Σοκ σε Γυμνάσιο - Καθηγήτρια φίμωσε 13χρονο με μονωτική ταινία
μαθητές στον Μαραθώνα
Μαθητές-ήρωες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από φωτιά – «Δεν το σκεφτήκαμε, ακούσαμε την κραυγή για βοήθεια»
«Δεν το κάναμε για το φαίνεσθαι, ένας συνάνθρωπός μας ζητούσε βοήθεια» - Η παρέα των μαθητών του ΓΕΛ Μαραθώνα που μπήκε σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Μαθητές-ήρωες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από φωτιά – «Δεν το σκεφτήκαμε, ακούσαμε την κραυγή για βοήθεια»